Klik hier om te zoek op de website

Verzorging
Mijn motto voor de beste voeding van katten, de vijf v's: veel variatie, vocht en vers vlees
Graag attendeer ik de bezoekers van deze site op de bijzonder leerzame website van Ester Overman, VoerNatuurlijk. http://www.voernatuurlijk.nl/ Het bijbehorende forum bestaat niet meer maar op deze website is alle verzamelde kennis en inzichten terug te vinden. Ik hoop dat deze website wel blijft bestaat want ik zou het verschrikkelijk jammer zou vinden dat iemand daardoor voor zichzelf en vooral voor zijn dieren de kans deze kans zou missen op deze informatie, kennis en ervaring om huisdieren een zo gezond en lang mogelijk leven te bieden.

Via deze link kunt u de motivatie opdoen om uw dieren zodanig te gaan voeden dat zij een lang en gezond leven kunnen leiden.

Vroeger spelde ik iedere publicatie over het zelf samenstellen van het eten voor dieren. Die gingen eigenlijk alleen over het voer voor honden. Er is niet zoveel verschil. Katten hebben meer eiwitten nodig en onze honden krijgen als extraatje droge boterhammen. Dus daarom naast deze introductie over katteneten een compilatie van onze Kuvaszdame Eesz. Helaas is zij eind juni 2015 overleden maar ze was wel ruim 16 jaar oud. Natuurlijk kan ik niet stellen dat de natuurlijke voeding ervoor gezorgd heeft dat zij deze voor een grote hond prachtige leeftijd heeft bereikt, de goede genen van het ras en het inzicht en de kunde van onze dierenarts toen Eesz een paar jaar geleden een kei van een tumor had, 1,2 kilo!!, hebben aan deze behaalde leeftijd bijgedragen.

Mijn motto voor de beste voeding van katten, de vijf v's: veel variatie, vocht en vers vlees

[klik voor een uitvergroting]
Onze verrukkelijk Eesz. Zij is ruim 16 jaar oud geworden en dat voor een grote hond. Invloed van de voeding? (en goede genen natuurlijk). Met angst en beven ben ik ooit met de natuurlijke voeding begonnen, ik was echt bang voor voedingstekorten met alle gevolgen van dien. Gelukkig heb ik de hersenspoeling door de voedingsindustrie weten te overwinnen en onze dieren varen er wel bij.
Onze dieren eten vrij veel - rauw en soms licht gekookt want het vuur is niet voor niets ooit uitgevonden ;-) - vlees van voor menselijke consumptie geschikte kwaliteit. Het bekende droogvoer, 'het kattenbrood', krijgen ze alleen maar als een snack tussendoor. De hoofdreden voor deze keuze is het gebrek aan vocht waardoor katten een fors risico lopen om blaasproblemen te krijgen. Misschien wordt zelfs het nierfalen dat zoveel katten het leven kost ook wel in de hand gewerkt door dit gebrek aan vocht. De in mijn ogen dubieuze kwaliteit van de gebruikte grondstoffen (diermeel en andere niet voor menselijke consumptie geschikte stoffen), anti-oxydanten, conserveermiddelen, verzuurders en de veel te grote hoeveelheid granen). Er worden voor het voer van huisdieren andere normen gehanteerd dan voor consumptiedieren. In producten voor mensen mogen giftige en/of kankerverwekkende stoffen en bijv. antibiotica maar tot een bepaalde norm voorkomen. Voor het voer voor consumptiedieren liggen deze normen weer wat lager en alles wat niet bruikbaar is als veevoeding en waarvoor vernietiging te duur is, vindt zijn weg naar de fabrieken waar het voer voor onze huisdieren wordt gemaakt. Wij vinden onze huisdieren dan wel 'om op te (vr)eten' maar echt gangbaar is dit niet in Nederland en omdat zij niet voor consumptie bedoeld zijn, heeft dat zijn consequenties voor de normen en controles op de grondstoffen voor het voedsel voor huisdieren.

Wat onze katten wel krijgen, vooral vermengd met rauw vlees als smaakmaker, is natvoer, de bekende grotere en kleinere blikjes. Soms zelfs gewoon van de supermarkt zoals de inhoud van de maaltijdzakjes van Whiskas, Felix en Kitekat maar ook de blikjes van Almo, Hills, Schesir etc, worden hier vaak gebruikt om de versvleesmaaltijden op te leuken. Er lopen hier helaas een paar katten rond die een zodanige voorkeur voor de toegevoegde geur-, kleur- en smaakstoffen hebben dat zij officieel verslaafd zijn verklaard en dus het gezonde voer minder goed eten. Katten uithongeren is mijn stijl niet én slecht voor hun gezondheid, dus dit is een soort compromis. Ik heb een tijdlang gedacht dat natvoer één pot nat was met het droogvoer met als enig verschil het vocht, maar gezien de behaalde leeftijden van ontzettend veel katten van eigenaren die hun dieren minstens tweemaal daags royaal, dus geen hapje, nat voer gaven, denk ik dat de kwaliteit van het blikvoer niet slechter is dan die van de brokjes. Inblikken is tenslotte ook een conserveringsmiddel. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder met de verzorging van onze huisdieren en is het helemaal niet meer nodig om het verse vlees een extra aantrekkelijk geurtje te geven door er iets doorheen te mengen. Ik doe het soms nog wel want ik vind dat katten alles moeten kunnen eten én ik verwen ze nu eenmaal graag.

Blikjes tonijn en zalm op water gebruik ik ook om vers vlees smakelijker te maken. Rooster was hier de ernstigste verslaafde en ik heb wel gezien dat hij al grote happen van de Carnibest nam terwijl de pluk tonijn nog in het midden van het bord lag en hij dus alleen de geur ervan binnen kreeg en hij liet zich de Carnibest goed smaken. Toch was hij niet consequent. Licht gekookte kipfilet, dus nog rauw van binnen, vond hij onweerstaanbaar lekker evenals patat en chips... Rare eter.

[klik voor een uitvergroting]
Een kiloworst Carnibest uit de diepvries. Licht ontdooid maar nog wel erg hard kan je er porties van snijden en apart verpakt weer in de vriezer bewaren.
[klik voor een uitvergroting]
Voorheen liet ik de katten in groepjes van de borden eten. Tegenwoordig krijgen ze hun eten meestal op een eigen bordje.
[klik voor een uitvergroting]
Een tonijntaartje. Een restje groente, uiteraard zoutarm, lamshart én tonijn als smaakmaker. Die groente is alleen maar een geintje, het taartidee trouwens ook, gebaseerd op de verkooppraatjes van de diervoerfabrikanten. Katten zijn vleeseters en die hebben geen granen en groentes nodig.
Voor wie interesse heeft om zijn huisdieren ook natuurlijker te gaan voeden, is het vast wel prettig te weten dat de behoefte aan een goed en veilig versvleesproduct voor huisdieren om een gegeven moment zo groot werd dat 'de industrie' erop ingesprongen is. De firma Prins heeft Prins Total Care op de markt gebracht. Het zijn balletjes compleet gemaakt gemalen voer van ca. 25 gram. Hoewel bijna alle dierspeciaalzaken wel Prins droogvoer in het assortiment hebben, hebben maar weinig zaken dit diepvriesvlees op voorraad. Dierspeciaalzaak Nieuwkoop in de Jacobijnenstraat in Haarlem-Centrum en Dierenshow Van de Berg aan het Marsmanplein verkopen het wel. Het is zeker een aanrader voor mensen die maar één of twee katten hebben. Voor de eerste kennismaking met vers vlees moet je vaak wel zorgen voor óf een betere eetlust óf wat mengen met iets dat bekend ruikt.

Andere merken op dit gebied die een compleet product leveren zijn bijv.

- Bibi, Haaksbarf, Tinlo, Bandit en Carnibest - voornamelijk via particulieren en/of trimsalons verkrijgbaar al zie je steeds meer dierenartsen het belang van vers vleesvoeding actief onderschrijven door dit ook in voorraad te gaan nemen.

Er zijn heel veel merken die enkelvoudige vleesproducten voor huisdieren leveren. Let op de verpakking of erop vermeld staat of het compleet is. Iedere dag enkelvoudig is raad ik niet aan. Dan moet je veel variëren en ontkom je niet aan het toevoegen van een vitamine/mineralenmengsel en de omegavetten. Let op: compleetvoer voor honden, is meestal niet geschikt voor katten omdat het minder dierlijke eiwitten van hoge kwaliteit in kunnen zitten (pens en granen).

Eendagskuikens geef ik meestal gekookt omdat mijn katten ze zo lekkerder vinden en er ook minder troep van komt; dat vind ik weer prettig. Veel mensen hebben hun bedenkingen over eendagskuikens omdat het zo zielig is. De kip die in de supermarkten ligt, is een vier tot zes weken oude kuiken dat dankzij allerlei onnatuurlijke zaken extreem snel is gegroeid. Hun skelet kan die groei niet bijhouden waardoor ze door hun poten zakken en ter nauwernood het slachthuis nog kunnen halen. Dus om de katten het gezonde en zeer gewaardeerde hapje eendagskuiken te onthouden vanuit motieven van diervriendelijkheid is niet echt noodzakelijk.

Ik koop voor onze dieren ook gewoon vlees. Kipfiletjes bij de Aldi uit de vriezer zijn heel goedkoop: iets meer dan 4 euro voor een kilo. Ook verse filets, poten en soms zelfs hele kippen van de supermarkt of de Marokkaanse slager worden hier inclusief de botjes verorberd. In veel supermarkten kan je voor ongeveer dezelfde prijs diepgevroren visfiletjes kopen. Koolvisfilet is het voordeligste. Onze katten hebben hun vis trouwens het liefst helemaal gaar gekookt wat ze soms met een heel klein beetje goed gaar gekookte witte rijst of een volkoren beschuitje krijgen. Deze toevoeging is ook een beetje bedoeld om het zand, vacht van de prooidieren dat de in de natuur levende kat wel binnenkrijgt te vervangen voor een natuurlijke stoelgang.

[klik voor een uitvergroting]
Een stukje kipkarkas. Botten en kraakbeen hebben een hele goede voedingswaarde. Het is wel een absolute voorwaarde dat het niet verhit is geweest.
[klik voor een uitvergroting]
Lamshart in lange dikke repen zodat er flink geknaagd moet worden. Ik snijd vlees bij voorkeur als het nog licht bevroren is.
[klik voor een uitvergroting]
Soms voeg ik wat koolhydraten in de vorm van een volkoren beschuit of wat rijst aan het vlees toe. Gistocal (= vitamine/mineralenmengsel vermeng ik hooguit een keer in de week door hun eten. Ik geef veel minder dan de gebruiksaanwijzing aangeeft. Ook is dit afhankelijk van het menu van die week. Omdat hun ontbijt meestal uit Carnibest bestaat, lopen de dieren geen voedingstekort op wanneer ze voor het avondeten enkelvoudige producten eten.
Niet iedereen zal al weten wat Carnibest is. Dit is een vriesversproduct speciaal voor huisdieren gemaakt van voor menselijke consumptie goedgekeurde consumptiedieren. Er zit ook grof gemalen bot en kraakbeen door én nog wat vitamines en andere zaken waardoor het een compleet product is en geschikt als volledige voeding voor iedere dag.

Sinds de ontdekking van het rauwvleesvoer zoals Carnibest krijgen onze dieren dit als ontbijt. Lekker makkelijk en ze krijgen alles binnen. Ook gemalen botten én orgaanvlees als lever, niertjes etc. Tussendoor krijgen ze af en toe wat brokjes (allerlei merken) en vooral gedroogde kip. Dat gedroogde spul is geweldig voor hun gebit. De tandplak móet er iedere 24 uur wel vanaf om het gezond te houden. 's Avonds krijgen hun 'echte eten' in de vorm van bijv. repen/brokken rauwe lams/schapenhart, gekookte zeevis, rauwe kippennekjes, drumsticks, borrelhapjes, kipkarkas en soms kippenlevertjes en - maagjes. Bij de maaltijden moet je het 'prooidierenmodel' enigszins volgen. Zoals ik het doe vertrouw ik erop dat het orgaanvlees in de Carnibest zit. Er is verschil van mening over hart; is dit nu orgaanvlees of spiervlees, Ik zie dit als spiervlees en daardoor krijgen zij dit in verhouding vrij veel. Maar wel die van het schaap. Runderhart krijgen ze ook maar veel en veel minder. Dat ik mijn dieren niet echt verkeerd verzorg mag ik concluderen op grond van hun op de lange termijn goede gezondheden (ideale weerstand tegen ziektes en vooral de juiste zuurgraad om geen blaasgruis te krijgen) en behaalde leeftijden door de jaren heen. Wij hebben bijvoorbeeld maar één blaasgruisslachtoffer gehad. Dat was onze zwartwitte huiskater Droppie/Gipsy die toen, omdat ik me wijs had laten maken dat brokjes beter waren, deze verschrikkelijke kwaal kreeg.

Sinds kort, voorjaar 2016, is het haast niet meer mogelijk om hele lamshartjes te kopen. Ze worden niet meer vanuit Nieuw-Zeeland geïmporteerd. Heel, heel erg jammer want voorgesneden in dikke repen hadden de katten er een flinke klus aan om dit te eten. Zo kunnen eten gaf ze veel voldoening en het was het een perfecte reiniging voor hun gebit. We behelpen ons nu met voorgesneden hart van de supermarkt maar die kwaliteit haalt het niet met de hele hartjes en er valt nog maar weinig te knagen. Ik ben nog niet geslaagd in het vinden van andere adresjes voor deze hele hartjes. Mogelijk lukt het wel bij de Marokkaanse slager of een biologische- of scharrelslager. Dat zijn de enige slagerijen waar ik rauw vlees voor onze dieren durf te kopen. Varkensvlees van onbekende herkomst kan besmet zijn met het virus van Aujesky en omdat dit voor honden en katten dodelijke virus onschadelijk voor mensen is, wordt er niet overal even zorgvuldig mee omgegaan en kan het andere vlees ermee in contact zijn geweest. Nederlandse varkens zijn er tegen ingeënt en bij de betere slagerijen is bekend waar de varkens vandaan komen.

Op de foto hiernaast staat Qwibus te knagen aan een stuk gedroogde kip. Ideaal voor gezond eetgedrag en het schoonhouden van het gebit.

[klik voor een uitvergroting]
Onlangs, 2014, kreeg ik deze foto van de fokster van onze heerlijk Jack. Dit is Charm, de vader van Jack. Helaas liet een bezoeker een deur openstaan met als gevolg dat hij verongelukte.
[klik voor een uitvergroting]
[klik voor een uitvergroting]
Tips:

- voor mensen met een grotere kattengroep: bewaar de kiloverpakking Carnibest of een soortgelijk product in een leeg melkpak in de deur van de koelkast, kleinere verpakkingen kunnen in een kunststofbakje;

- kiloverpakkingen voor huishoudens met weinig katten zijn voordeliger in gebruik en die kan je een tikje ontdooid (ca. 1,5 uur op huiskamertemperatuur) in plakken snijden en die per stuk verpakken en terug in de vriezer doen. Ontdooid in de koelkast blijft het zeker nog een paar dagen goed;

- geef de dieren nooit vlees dat in aanraking kan zijn geweest met een rauw varkensvleesproduct (virus van Aujeszki). Dit kan gebeuren in iedere slagerij waar geen Nederlands scharrel- of biologisch varkensvlees aanwezig is (ik hoor regelmatig het misverstand dat een keurslagerij scharrel- of biologische vlees zou verkopen: echt niet!). Vlees van de poelier, Islamistische slager en de echte scharrel- of biologische slagerij is wel veilig al werd me onlangs (2014) verzekerd dat de Nederlandse varkens vrij van dit virus zijn.;

- iedereen heeft wel gehoord dat botjes en dan vooral kippenbotjes levensgevaarlijk zijn voor huisdieren. Dit geldt alleen voor botten die verhit zijn geweest. Rauwe botten zijn absoluut niet gevaarlijk. Wanneer een kat een vogeltje of muis zou vangen, dan zijn die botjes rauw. De kat als diersoort bestaat al vele duizenden jaren. Dat zij hun kostje bij elkaar zijn gaan scharrelen in de omgeving van mensen (domesticatie) is iets van de laatste paar duizend jaar;

- het is momenteel behoorlijk lastig om kippennekjes te kunnen krijgen. Lang niet alle katten eten dit, helaas want het is een perfecte schoonmaakbeurt voor het gebit en het tandvlees kan ook niet beter gemasseerd worden. Men denkt wel dat droogvoer juist zo goed voor het gebit is, maar dat is helaas niet waar. De brokjes breken op het snijvlak van de kiezen en raken de zijkanten niet en ook wordt het tandvlees niet gemasseerd. Het ontstaan van tandsteen en/of geïrriteerd of zelfs ontstoken tandvlees is een samenspel tussen aanleg en eetgewoontes. Wanneer een dier al tandsteen heeft dan helpt knagen aan nekjes of kippenvleugels niet meer en moet het tandsteen eerst door de dierenarts worden weggehaald. Daarna kan een dagelijkse knaagbeurt aan een reep vlees of iets met bot als kipkarkas de plak van de laatste 24 uur verwijderen vóórdat het zich kan omzetten in tandsteen.

Een gezond gebit in een gezonde kat is geen loze kreet. Tandsteen en de bijbehorende infecties zijn een gezondheidsrisico en zelfs nierfalen of een andere vaak fatale infectie van een orgaan kunnen zo ontstaan. Om katten dit te leren eten, moet je soms wel wat moeite doen. Bijv. het eerst met een kunststof hamer de nekjes pletten en daarna in grove stukken snijden zodat je 'list en bedrog' kan toepassen door het te mengen met wat lekkers. Als ze het eenmaal eten geleidelijk aan het lekkers afbouwen al is het helemaal niet erg dat dit voor een deel vermengd blijft met een smaakmakertje. Wij lusten tenslotte ook wel een snoepje of een patatje oorlog. Kittens van cattery's die bewust vers voeren, weten raad met alle soorten vlees;

[klik voor een uitvergroting]
Dit kipfiletje was bevroren in kokend water gelegd. Daarna in plakken gesneden, weer even terug in het hete water en zonder enige toevoeging maar wel met al het water ging alles helemaal op. Dit lust zelfs Rooster graag.
[klik voor een uitvergroting]
Sijntje hield haar gebit met de rauwe kippennekjes in de voor haar best mogelijke conditie.
Onze honden, we hebben nu alleen Polly nog, worden o.a. gesponsord door restaurant India Palace aan de Gedempte Oude Gracht en de Marokkaanse slagerij aan de Botermarkt. Heerlijke kluifjes!
- het commerciële voer is tegenwoordig zodanig aangepast dat de grootste gezondheidsproblemen die door de samenstelling (o.a. teveel mineralen en te weinig vocht) veroorzaakt werden, voorkomen kunnen worden. Vroeger dacht men dat al die blaasgruispatiëntjes (plaskaters) veroorzaakt werden door een te vroege castratie. Sinds er 'verzuurders' aan worden toegevoegd is het aantal slachtoffers afgenomen maar nog steeds is blaasgruis (struvietkristallen) een groot probleem vooral bij katers en een oorzaak van blaasontstekingen bij de poezen. Vanwege deze verzuurders moet je moet je bij fabrieksvoer heel voorzichtig zijn met extraatjes op het gebied van vitamines en mineralen en er absoluut geen voedingssupplement aan toevoegen. Ik denk ook dat het vaak aan mensen geadviseerde granberrysap voor katten negatief uitpakt. Het enige wat je er wel veilig aan kunt toevoegen is (warm) water. Katten hebben van nature de neiging om weinig te drinken en de combinatie met droge brokjes is dus een gevaarlijke voor blaas en nieren. Daardoor wordt er bijv. te weinig urine geproduceerd en is er te weinig aandrang om naar de kattenbak te gaan. De urine blijft dan langer in de blaas waardoor er zich kristallen gaan vormen en bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Tegenwoordig worden de vroeger zeldzame oxalaatstenen steeds vaker bij katten aangetroffen. Dit heeft niet alleen te maken met de verzuurders maar ook met de melamine dat al jaren aan diervoeders worden toegevoegd. Dit is een grondstof voor kunstharsen en voedingsproducenten voegen al decennia lang melamine aan diervoeders toe zodat het eiwitgehalte van hun voer bij analyses hoger te laten lijken. Dit werd ruiterlijk toegegeven toen er zoveel honden en katten overleden aan nierstenen en men de melamine ontdekte. Dierproeven zouden hebben aangetoond dat melamine onschadelijk was. Men had echter over het hoofd gezien dat de hoeveelheid en de periode waarover het dier deze stof in mijn lichaam kreeg chronische nierkwalen veroorzaken. Wanneer de stenen alleen in de blaas ontstaan is er operatief wat aan te doen maar er zijn geen niersteenvergruizers voor huisdieren. Ik verwacht niet dat er geen melamine meer in het voer diervoeders zit. Zelfs na de dodelijke slachtoffers door het zuivelschandaal lmelamine in babymelk) in China is gebleken dat dit nog steeds gebeurt.

Jong geleerd, oud gedaan. Vanaf de leeftijd van vier weken krijgen kittens hier al rauw vlees. Dit filmpje dateert uit 2009 toen de mensen van DierZ hier waren. Je ziet mij daar o.a. plakken snijden van een rol Carnibest. Normaal laat ik dit beter ontdooien. Dit was voor de film en dus vroeger op de dag dan anders: http://www.youtube.com/watch?v=6UNFk7IVyww Dit gebeuren, kittens leren vast voedsel te eten, heet spenen. Tegenwoordig hoor ik mensen vaak dit afspenen noemen. Ik vind dit zo'n lelijk woord. Er is bij gezonde katten geen sprake van het begrip 'af'. Bij kittens die hier bleven wonen, stond de moederpoes het meestal zeker tot een maand of vier toe en nadat de melk was opgedroogd mocht het kitten voor zijn orale behoeftes soms weer sabbelen. We hebben zelfs katers die dit opgroeiende dieren toestaan. Dat zijn de bekende 'katermoeders' van ons ras.

[klik voor een uitvergroting]
Fonzie vond het lekker. Die witte krullenkop rechts is van Eeszje die hoopvol wacht op de restjes.
[klik voor een uitvergroting]
Shabanou met haar kittens van haar tweede nest. Wij zijn de afgelopen decennia niet anders gewend dat de moederpoezen hun kittens de volle drie maanden zogen. Op Animal Planet wisten ze echter te vertellen dat de moeders hun kittens al vanaf zes weken op dit gebied verstoten. Zo hoort dit niet te gaan bij goed verzorgde en dus ook gevoede poezen!
[klik voor een uitvergroting]
Katermoeder Rooster met zijn dochter Nieckje.
Iedere dierverzorger maakt zich zorgen over de compleetheid van het voer. In de natuur zou een kat zijn eigen kostje bij elkaar scharrelen. In tijden van overvloed eet hij waarschijnlijk alleen muizenbiefstuk of vogelfilet maar in andere tijden worden prooidieren met huid, haar én maaginhoud verorberd en daarin kunnen belangrijke zaken als vitamines zitten. Aangezien rauwe prooidieren met maaginhoud hier niet kunnen, maak ik af en toe een maaltijd extra compleet met Gistocal, een mineralen- en vitaminemengsel. Ook heb ik in de koelkast een flesje Trias Omega 3, 6 en 9 plantaardige essentiële vetzuren voor huisdieren staan waar ik soms wat van door hun eten doe. Deze olie is van de Groene Os. Als het flesje Trias leeg is, ga ik op zoek naar een versie met dit soort vetzuren van dierlijke oorsprong. Ik ben heel blij met Carnibest. Dat is al compleet waardoor ik me met het andere eten wel wat kan permitteren. Bijna iedere tweede maaltijd voor de katten is wat anders: kip (kuikens, filet, kipvleugeltjes), vis, hart etc. er valt genoeg te variëren. Naar mijn idee is de behoefte aan complete maaltijden ons ook aangepraat door de commercie. Wij eten ook niet iedere maaltijd ieder vitamientje waarvan gesteld wordt dat we dat zouden moeten binnen krijgen. Variatie is de oplossing voor dit probleem. Eenzijdigheid, iedere maaltijd alleen maar droogvoer. is naar mijn idee de oorzaak dat zoveel katten hun gezondheid verliezen en dieetvoer van de dierenarts nodig hebben.

Helaas staan maar weinig mensen stil bij het probleem dat ontstaat wanneer een dier eenmaal totaal afhankelijk is geworden van een bepaald dieetvoer. Er zijn maar weinig dieëten geschikt voor meer dan één kwaal en je kan erop wachten dat er zich ooit zo'n tweede kwaal meldt. Antiblaasgruisvoer is bijv. een dieetvoer waar je steeds vaker over hoort dat i.p.v. de struvietkristallen er oxalaatkristallen ontstaan. De verzuurders in deze voeders hebben een negatief effect op deze oxalaatkristallen en naast de operaties om te proberen deze kristallen uit blaas (en nieren) weg te halen, staat de eigenaar voor het probleem zijn kat over te schakelen naar ander voer. Wat ook veel voorkomt is dat de kat chronische darmproblemen krijgt en daar een ander voer voor nodig heeft of een nierdieet... Vaak is overschakelen naar vers onmogelijk omdat de kat verslaafd is aan de geur- en smaakstoffen van het gebruikelijke kattenvoer en dieetvoeders. Heel tragisch. Vers voer, gewoon vlees dus, volgens het prooidiermodel dus met lever, nier, hart, kraakbeen en botjes verdeeld over de dagen van de week is juist natuurlijk voor een carnivoor als de kat. Ik ben ervan overtuigd dat veel problemen door deze voedermethode voorkomen en/of uitgesteld (oudedagsproblemen) kunnen worden.

Ik kon maar niet slagen voor de juiste olie met de Omega 3,6,en 9 vetzuren. De capsules ermee openmaken, is zo'n knoeiboel, een 'drinkolie' die geschikt was voor mensen bleek van een 'aangenaam' geurtje te zijn voorzien (citroen).

[klik voor een uitvergroting]
[klik voor een uitvergroting]
[klik voor een uitvergroting]
[1]  2  volgende pagina >>
Terug naar overzicht