Klik hier om te zoek op de website

Verzorging
- het commerciŽle voer is tegenwoordig zodanig aangepast dat de grootste gezondheidsproblemen die door de samenstelling (o.a. teveel mineralen en te weinig vocht) veroorzaakt werden, voorkomen kunnen worden. Vroeger dacht men dat al die blaasgruispatiŽntjes (plaskaters) veroorzaakt werden door een te vroege castratie. Sinds er 'verzuurders' aan worden toegevoegd is het aantal slachtoffers afgenomen maar nog steeds is blaasgruis (struvietkristallen) een groot probleem vooral bij katers en een oorzaak van blaasontstekingen bij de poezen. Vanwege deze verzuurders moet je moet je bij fabrieksvoer heel voorzichtig zijn met extraatjes op het gebied van vitamines en mineralen en er absoluut geen voedingssupplement aan toevoegen. Ik denk ook dat het vaak aan mensen geadviseerde granberrysap voor katten negatief uitpakt. Het enige wat je er wel veilig aan kunt toevoegen is (warm) water. Katten hebben van nature de neiging om weinig te drinken en de combinatie met droge brokjes is dus een gevaarlijke voor blaas en nieren. Daardoor wordt er bijv. te weinig urine geproduceerd en is er te weinig aandrang om naar de kattenbak te gaan. De urine blijft dan langer in de blaas waardoor er zich kristallen gaan vormen en bacteriŽn zich kunnen vermenigvuldigen. Tegenwoordig worden de vroeger zeldzame oxalaatstenen steeds vaker bij katten aangetroffen. Dit heeft niet alleen te maken met de verzuurders maar ook met de melamine dat al jaren aan diervoeders worden toegevoegd. Dit is een grondstof voor kunstharsen en voedingsproducenten voegen al decennia lang melamine aan diervoeders toe zodat het eiwitgehalte van hun voer bij analyses hoger te laten lijken. Dit werd ruiterlijk toegegeven toen er zoveel honden en katten overleden aan nierstenen en men de melamine ontdekte. Dierproeven zouden hebben aangetoond dat melamine onschadelijk was. Men had echter over het hoofd gezien dat de hoeveelheid en de periode waarover het dier deze stof in mijn lichaam kreeg chronische nierkwalen veroorzaken. Wanneer de stenen alleen in de blaas ontstaan is er operatief wat aan te doen maar er zijn geen niersteenvergruizers voor huisdieren. Ik verwacht niet dat er geen melamine meer in het voer diervoeders zit. Zelfs na de dodelijke slachtoffers door het zuivelschandaal lmelamine in babymelk) in China is gebleken dat dit nog steeds gebeurt.

Jong geleerd, oud gedaan. Vanaf de leeftijd van vier weken krijgen kittens hier al rauw vlees. Dit filmpje dateert uit 2009 toen de mensen van DierZ hier waren. Je ziet mij daar o.a. plakken snijden van een rol Carnibest. Normaal laat ik dit beter ontdooien. Dit was voor de film en dus vroeger op de dag dan anders: http://www.youtube.com/watch?v=6UNFk7IVyww Dit gebeuren, kittens leren vast voedsel te eten, heet spenen. Tegenwoordig hoor ik mensen vaak dit afspenen noemen. Ik vind dit zo'n lelijk woord. Er is bij gezonde katten geen sprake van het begrip 'af'. Bij kittens die hier bleven wonen, stond de moederpoes het meestal zeker tot een maand of vier toe en nadat de melk was opgedroogd mocht het kitten voor zijn orale behoeftes soms weer sabbelen. We hebben zelfs katers die dit opgroeiende dieren toestaan. Dat zijn de bekende 'katermoeders' van ons ras.

[klik voor een uitvergroting]
Fonzie vond het lekker. Die witte krullenkop rechts is van Eeszje die hoopvol wacht op de restjes.
[klik voor een uitvergroting]
Shabanou met haar kittens van haar tweede nest. Wij zijn de afgelopen decennia niet anders gewend dat de moederpoezen hun kittens de volle drie maanden zogen. Op Animal Planet wisten ze echter te vertellen dat de moeders hun kittens al vanaf zes weken op dit gebied verstoten. Zo hoort dit niet te gaan bij goed verzorgde en dus ook gevoede poezen!
[klik voor een uitvergroting]
Katermoeder Rooster met zijn dochter Nieckje.
Iedere dierverzorger maakt zich zorgen over de compleetheid van het voer. In de natuur zou een kat zijn eigen kostje bij elkaar scharrelen. In tijden van overvloed eet hij waarschijnlijk alleen muizenbiefstuk of vogelfilet maar in andere tijden worden prooidieren met huid, haar ťn maaginhoud verorberd en daarin kunnen belangrijke zaken als vitamines zitten. Aangezien rauwe prooidieren met maaginhoud hier niet kunnen, maak ik af en toe een maaltijd extra compleet met Gistocal, een mineralen- en vitaminemengsel. Ook heb ik in de koelkast een flesje Trias Omega 3, 6 en 9 plantaardige essentiŽle vetzuren voor huisdieren staan waar ik soms wat van door hun eten doe. Deze olie is van de Groene Os. Als het flesje Trias leeg is, ga ik op zoek naar een versie met dit soort vetzuren van dierlijke oorsprong. Ik ben heel blij met Carnibest. Dat is al compleet waardoor ik me met het andere eten wel wat kan permitteren. Bijna iedere tweede maaltijd voor de katten is wat anders: kip (kuikens, filet, kipvleugeltjes), vis, hart etc. er valt genoeg te variŽren. Naar mijn idee is de behoefte aan complete maaltijden ons ook aangepraat door de commercie. Wij eten ook niet iedere maaltijd ieder vitamientje waarvan gesteld wordt dat we dat zouden moeten binnen krijgen. Variatie is de oplossing voor dit probleem. Eenzijdigheid, iedere maaltijd alleen maar droogvoer. is naar mijn idee de oorzaak dat zoveel katten hun gezondheid verliezen en dieetvoer van de dierenarts nodig hebben.

Helaas staan maar weinig mensen stil bij het probleem dat ontstaat wanneer een dier eenmaal totaal afhankelijk is geworden van een bepaald dieetvoer. Er zijn maar weinig dieŽten geschikt voor meer dan ťťn kwaal en je kan erop wachten dat er zich ooit zo'n tweede kwaal meldt. Antiblaasgruisvoer is bijv. een dieetvoer waar je steeds vaker over hoort dat i.p.v. de struvietkristallen er oxalaatkristallen ontstaan. De verzuurders in deze voeders hebben een negatief effect op deze oxalaatkristallen en naast de operaties om te proberen deze kristallen uit blaas (en nieren) weg te halen, staat de eigenaar voor het probleem zijn kat over te schakelen naar ander voer. Wat ook veel voorkomt is dat de kat chronische darmproblemen krijgt en daar een ander voer voor nodig heeft of een nierdieet... Vaak is overschakelen naar vers onmogelijk omdat de kat verslaafd is aan de geur- en smaakstoffen van het gebruikelijke kattenvoer en dieetvoeders. Heel tragisch. Vers voer, gewoon vlees dus, volgens het prooidiermodel dus met lever, nier, hart, kraakbeen en botjes verdeeld over de dagen van de week is juist natuurlijk voor een carnivoor als de kat. Ik ben ervan overtuigd dat veel problemen door deze voedermethode voorkomen en/of uitgesteld (oudedagsproblemen) kunnen worden.

Ik kon maar niet slagen voor de juiste olie met de Omega 3,6,en 9 vetzuren. De capsules ermee openmaken, is zo'n knoeiboel, een 'drinkolie' die geschikt was voor mensen bleek van een 'aangenaam' geurtje te zijn voorzien (citroen).

[klik voor een uitvergroting]
[klik voor een uitvergroting]
[klik voor een uitvergroting]
Geen kat die dat dan nog wil, dus de honden hebben dit opgemaakt. Plantaardige Omegavetzuren voor katten zie ik niet zitten. Ik wilde per se dierlijke omdat een kat een carnivoor is. Inmiddels ben ik ervoor geslaagd. Heel simpel, echte zalmolie. Er zijn zelfs nog wat vitamines aan toegevoegd en omdat ik toch nooit de hoeveelheid geef die voorgeschreven staat, zal het risico op overdosering wel te verwaarlozen zijn. Tot mijn verbazing vinden Šlle katten dit heerlijk en zelfs onze lastigste eter, Rooster, voor wie ik altijd iets met een sterke geur door het verse vlees moest prakken of mengen, eet nu enthousiast de Carnibest met alleen een paar druppeltjes zalmolie. Deze olie moet je in de koelkast bewaren.

Herstel 1: een volgende fles viel helemaal niet in de smaak. Gelukkig zijn onze honden minder lastig. Herstel 2: nadat ik het een tijdje niet gegeven had, was er weer niets aan de hand. Hoe meer variatie, hoe grager ze blijven eten.

Ik gebruik ook wel eens wat Convalescence om het eten extra aantrekkelijk te maken. Vooral de oudere dieren stellen dit erg op prijs. Ik heb altijd een zakje op voorraad voor het geval dat een dier dit nodig zou hebben. Als oudere dieren hun gezondheid verliezen, kunnen ze eetlustproblemen krijgen en een kat die niet meer eet, heeft geen kansen meer op herstel. Met wat hulp voor de eetlust kan je de kat uit de dip krijgen en soms nog weken, maanden of zelfs jaren nog van het leven laten genieten.
[klik voor een uitvergroting]
Toen onze Pol nog een kleine Polly was. Met een rauw kippennekje in het felarium.
[klik voor een uitvergroting]
Convalescence Support Instant (poeder). Ook een aanrader bij dieren die na een operatie moeten herstellen.
Overige verzorging
Met goede voeding alleen ben je er nog niet. Katten moeten ook nog de beschikking hebben over groenvoer. Deels als mogelijke aanvulling op hun dieet maar vooral als hulpmiddel om haarballen te kunnen uitspugen. De beschikbaarheid van voor katten geschikte plantjes voorkomt in grote lijnen de behoefte om aan minder geschikte planten of bloemen te knabbelen. Haarballen kunnen ook worden voorkomen met een speciale pasta (dierenarts) en door de vacht met een zekere regelmaat te kammen en te borstelen. Niet te vaak want dan stimuleer je juist hevige langdurige rui maar met het losse haren verwijderen voorkom je wel dat je kat grote hoeveelheden oud haar via z'n rasptongetje binnen krijgt. Kattengras is ideaal om de ontwikkeling van grotere haarballen tegen te gaan en om te voorkomen dat katten aan planten of bloemen gaan knagen die minder gezond voor ze zijn. Als katten niets iets kunnen vinden of krijgen (antiballenpasta of een droogvoer dat ook iets doet om die haarballen te voorkomen, dan kunnen ze uiteindelijk erg ziek worden. Pas wel op met die pasta's. Sommige (of veel?) katten krijgen er een hardnekkige diarree van. Obstipatie door haarballen is levensbedreigend dus als kattenverzorger moet je wel íets ondernemen. Vooral echt oude katten kunnen hierdoor grote problemen krijgen. Wanneer katten langere tijd niet de gelegenheid hebben gehad om aan plantjes te knabbelen en ze krijgen er uiteindelijk eentje, dan zie je vaak dat ze geen maat kunnen houden en doorlopend blijven eten en het groen blijven uitspugen. Zet de keukenrol maar klaar om alle troep weer op te ruimen. Vaak komen de echte haarballen pas na meerdere dagen grasspugen los. Als je dan ziet wat ze in hun maagjes meesleepten, dan wordt wel duidelijk hoe belangrijk het is om te voorkomen dat haarballen je kat ziek maken.
Overige verzorging

[klik voor een uitvergroting]
De kattengrasplant, Cyperus Zumula.
Overige verzorging

[klik voor een uitvergroting]
Zodra er geen nachtvorst meer is, dan je zulke plantjes ook in je tuin of op je balkon zetten.
Sinds een paar jaar is er Suprelorin beschikbaar waarmee het mogelijk is poezen en katers een langdurige rustperiode te geven. Omdat het met en zonder de poezenpil niet mogelijk is te voorkomen dat de poezen op oudere leeftijd mamatumoren ontwikkelen, ben ik dit gaan gebruiken voor zowel de poezen als de katers. Op 1 april 2009 werden de eerste staafjes geplaatst. Op dezelfde manier als een chip maar deze staafjes lossen helemaal op. Het werkt totaal anders dan de hormonale producten die gebruikt kunnen worden voor poezen en katers. Hiermee wordt iets in de hersenen uitgezet waardoor er bepaalde hormonen niet meer worden aangemaakt. Een suprelorinpoes of -kater is veel ´castrateriger´ dan een gewoon gecastreerd dier. In het begin was men erg bezorgd over de vruchtbaarheid van de dieren. Met onvruchtbare dieren is het onmogelijk om een ras levensvatbaar te houden. De tijd heeft gelukkig geleerd dat men zich over de vruchtbaarheid geen grote zorgen hoeft te maken. Er zijn al veel nestjes geboren uit poezen en katers die zo ca. 1,5 jaar een hormonale rustperiode hebben gehad. Er is alleen nog niet zoveel bekend over evt. gevolgen voor de volgende generaties en natuurlijk is het nog tien, twaalf jaar te vroeg om te mogen zeggen dat dit oudere poezen behoedt voor het grote risico op mamatumoren. Shabanou heeft inmiddels ook een nestje grootgebracht na de lange hormonale rustperiode. Ik heb niet alleen de hoop dat deze poezen later minder risico op mamatumoren hebben maar ik zie ook in wat voor een perfecte gezondheid ze verkeren. Ik laat het ze in voorkomende gevallen, wanneer de poes vrij snel weer krols wordt na de bevalling, meteen al tijdens die eerste krolsheid geven.
[klik voor een uitvergroting]
Zagato heeft het al als kitten gehad. Toen was het ook īwegens omstandighedenī. Het is goed gekomen maar ik raad het niet aan om dit bij kittens te gebruiken.
[klik voor een uitvergroting]
Shabanou met haar nestje nŠ de suprelorin. Net zoals haar vorige nestjes kreeg ze drie kittens.
<< vorige pagina  1  [2] 
Terug naar overzicht