Klik hier om te zoek op de website

Verzorging
Geen kat die dat dan nog wil, dus de honden hebben dit opgemaakt. Plantaardige Omegavetzuren voor katten zie ik niet zitten. Ik wilde per se dierlijke omdat een kat een carnivoor is. Inmiddels ben ik ervoor geslaagd. Heel simpel, echte zalmolie. Er zijn zelfs nog wat vitamines aan toegevoegd en omdat ik toch nooit de hoeveelheid geef die voorgeschreven staat, zal het risico op overdosering wel te verwaarlozen zijn. Tot mijn verbazing vinden álle katten dit heerlijk en zelfs onze lastigste eter, Rooster, voor wie ik altijd iets met een sterke geur door het verse vlees moest prakken of mengen, eet nu enthousiast de Carnibest met alleen een paar druppeltjes zalmolie. Deze olie moet je in de koelkast bewaren.

Herstel 1: een volgende fles viel helemaal niet in de smaak. Gelukkig zijn onze honden minder lastig. Herstel 2: nadat ik het een tijdje niet gegeven had, was er weer niets aan de hand. Hoe meer variatie, hoe grager ze blijven eten.

Ik gebruik ook wel eens wat Convalescence om het eten extra aantrekkelijk te maken. Vooral de oudere dieren stellen dit erg op prijs. Ik heb altijd een zakje op voorraad voor het geval dat een dier dit nodig zou hebben. Als oudere dieren hun gezondheid verliezen, kunnen ze eetlustproblemen krijgen en een kat die niet meer eet, heeft geen kansen meer op herstel. Met wat hulp voor de eetlust kan je de kat uit de dip krijgen en soms nog weken, maanden of zelfs jaren nog van het leven laten genieten.
[klik voor een uitvergroting]
Toen onze Pol nog een kleine Polly was. Met een rauw kippennekje in het felarium.
[klik voor een uitvergroting]
Convalescence Support Instant (poeder). Ook een aanrader bij dieren die na een operatie moeten herstellen.
Overige verzorging
Met goede voeding alleen ben je er nog niet. Katten moeten ook nog de beschikking hebben over groenvoer. Deels als mogelijke aanvulling op hun dieet maar vooral als hulpmiddel om haarballen te kunnen uitspugen. De beschikbaarheid van voor katten geschikte plantjes voorkomt in grote lijnen de behoefte om aan minder geschikte planten of bloemen te knabbelen. Haarballen kunnen ook worden voorkomen met een speciale pasta (dierenarts) en door de vacht met een zekere regelmaat te kammen en te borstelen. Niet te vaak want dan stimuleer je juist hevige langdurige rui maar met het losse haren verwijderen voorkom je wel dat je kat grote hoeveelheden oud haar via z'n rasptongetje binnen krijgt. Kattengras is ideaal om de ontwikkeling van grotere haarballen tegen te gaan en om te voorkomen dat katten aan planten of bloemen gaan knagen die minder gezond voor ze zijn. Als katten niets iets kunnen vinden of krijgen (antiballenpasta of een droogvoer dat ook iets doet om die haarballen te voorkomen, dan kunnen ze uiteindelijk erg ziek worden. Pas wel op met die pasta's. Sommige (of veel?) katten krijgen er een hardnekkige diarree van. Obstipatie door haarballen is levensbedreigend dus als kattenverzorger moet je wel íets ondernemen. Vooral echt oude katten kunnen hierdoor grote problemen krijgen. Wanneer katten langere tijd niet de gelegenheid hebben gehad om aan plantjes te knabbelen en ze krijgen er uiteindelijk eentje, dan zie je vaak dat ze geen maat kunnen houden en doorlopend blijven eten en het groen blijven uitspugen. Zet de keukenrol maar klaar om alle troep weer op te ruimen. Vaak komen de echte haarballen pas na meerdere dagen grasspugen los. Als je dan ziet wat ze in hun maagjes meesleepten, dan wordt wel duidelijk hoe belangrijk het is om te voorkomen dat haarballen je kat ziek maken.
Overige verzorging

[klik voor een uitvergroting]
De kattengrasplant, Cyperus Zumula.
Overige verzorging

[klik voor een uitvergroting]
Zodra er geen nachtvorst meer is, dan je zulke plantjes ook in je tuin of op je balkon zetten.
<< vorige pagina  1  [2] 
Terug naar overzicht