Klik hier om te zoek op de website

archief
Hartelijk welkom op de website van Abessijnen- en Somalicattery SILFESCIAN

14 april 2018

Dit is de oude website; Silfescian-cats.nl. Neem eens een kijkje bij de vorderingen op de nieuwe website, Silfescian.nl. Met deze link komt u voor het laatste nieuws direct op de nieuwsblog: Shers Nieuwsblog.

Het laatste nieuws: de vier prachtige kittens van Sher, geboren op 27 januari, hebben een vaas omver gegooid, en mijn laptop slurpte maar een paar druppeltjes water op. Helaas met fatale gevolgen. Voorlopig kan ik de nieuwe website nog niet bijwerken. Gelukkig staan de nieuwste foto's van de kittens in het fotomapje op mijn Facebook. Lang leven Facebook!!

[klik voor een uitvergroting]
Op deze foto zijn ze precies acht weken oud.
[klik voor een uitvergroting]
De vaas met takken heeft tot nu toe hun spel overleefd... alleen mijn laptop dus niet.
[klik voor een uitvergroting]
In rust op de bank bij mama Sher.
Deze schattige tekeningetjes heeft Victor voor ons gevonden op Dailycatdrawings. Zo leuk. Onze drie toenmalige jongste katten als cartooncats. Inmiddels is het zilveren poesje Elfie zodanig uitgedijd dat we het tekeningetje nu maar naar haar zilveren dochtertje Tinka moeten doorschuiven.
[klik voor een uitvergroting]
Elfie of dochterlief Tinka?
[klik voor een uitvergroting]
Bashiir, op 12 augustus en op 27 januari opa geworden van de kinderen van zijn dochters Elfie en Sher. Zie www.Silfescian.nl.
Sher
Even voorstellen

Wij zijn Huibert en Suzan Meijer en wij wonen met onze Somali's in de leeftijd van nul tot elf jaar en ons zeven jaar oude Hongaarse hondje Polly de Pumi, het hondje dat op een koalabeertje lijkt, aan de rand van de binnenstad van Haarlem.

Leuk dat u op onze site komt kijken. Hier kunt u van alles over onze geweldige huisdieren lezen, informatie vinden over onze visie op verantwoord fokken en de best mogelijke verzorging van de dieren en kunt u, vooral in de nieuwsrubriek, hun wel en wee volgen en in de topics over onze nestjes, de zwangerschappen van onze moederpoezen en het opgroeien van de kittens. Op de nestjespagina is te vinden of er nog kittens beschikbaar zijn. Via sitemap, de plattegrond van deze site, is bijna alles, behalve helaas de recentste nestjes, extra makkelijk te vinden.

Hoe het zo gekomen is

In 1981 werd ik getroffen door het onvergetelijke lieve gezichtje van een Somali in een tijdschrift. De foto was in zwart-wit, maar de expressie van dit katje was zodanig charmant dat dit beeld in mijn geheugen gegrift bleef staan. Aangezien Huibert ook van katten houdt, kon, ondanks de wachtlijsten bij de zeer weinige fokkers toen, en dankzij de 'voorkeursbehandeling' omdat wij al een veilige buitenren voor onze katten hadden, Shirezah medio 1982 bij ons komen wonen. Al gauw bleek dat er maar één conclusie mogelijk was: deze dieren zijn nog liever dan ze er uit zien!

Tijdens een volgend bezoekje aan de cattery waar Shirezah vandaan kwam, viel Huiberts oog op een majestueus binnen schrijdende zilverabessijnse kater. Zo'n prachtig dier hadden we nog nooit gezien en de beslissing dat wij graag ooit ook zo'n dier wilden hebben, was gauw genomen. Toen we ook nog gestimuleerd werden om zelf eens een nestje te fokken omdat wij aan Shirezah een interessant poesje daarvoor hadden, kwam van het een het ander. Een nestje kittens te mogen grootbrengen waar prima tehuizen voor te vinden zou zijn, is een groot voorrecht en na ampele overwegingen (o.a. mijn zorgen over het toen ook al bestaande huiskattenoverschot met de 's zomers immer overvolle asiels) werd kennel & cattery Silfescian een feit.

De naam Silfescian is een anagram van canis, latijns voor hond, en felis, dito voor kat en omdat de c van het woord canis komt, wordt die als een k uitgesproken. Het eerste nestje kittens werd in 1983 geboren. De kennelnaam zal waarschijnlijk nooit in gebruik worden genomen. Iedere keer vonden we het teefje niet optimaal geschikt om mee te fokken of zaten de omstandigheden niet mee maar onze kuvaszreu Dimbo (1979 - 1993) heeft wel voor prachtige nakomelingen gezorgd.

Ik ben ooit op de Somali gevallen vanwege dat lieve gezichtje en die prachtige gestreepte pluimstaart, Huibert viel op de zilverabessijn vanwege de elegante uitstraling, samengevoegd bleek het mogelijk met dieren uit deze families de zilversomali te creëren en nu zoveel jaren later hebben wij het voorrecht om ons huiselijk leven te delen met drie zwartzilveren, een sorrelzilver, een sorrel en twee wildkleur Somali's in de leeftijd van nul tot tien jaar.

[klik voor een uitvergroting]
Dit kleurrijke nestje dateert uit 1992 en Foxy en The Fonz zijn voorouders van onze hedendaagse zilver somalifamilie.
[klik voor een uitvergroting]
Sher en Elfie keuren de stof voor de nieuwe grand foulards.
[klik voor een uitvergroting]
Door deze foto van Stephe Bruin, in 1991, in het toenmalige tijdschrijft Kat en Hond, van een van de eerste somali in Nederland is het allemaal gekomen. In een oogopslag helemaal flieft.
Wij hebben in de loop der jaren meerdere Hongaarse honden gehad. In 1980 kwam de berghondreu Dimbo in ons leven. Na zijn overlijden in 1993 konden we het even niet aan om weer een witte in ons leven te nemen maar in 1999 wilden wij er weer een en is zijn opvolgster, de Kuvasteef Eesz, bij ons komen wonen. Zij heeft ook een respectabele leeftijd behaald. Zij is in 2015 overleden. In een boekje over de honden van Hongarije zagen we eens een foto van een Pumi en wij vielen enorm op dat wakkere bekkie. Onze eerste Pumidame was Orsi die 14,5 jaar oud is geworden. Daarna kwam Pici in ons leven die net als Eesz ruim 16 jaar oud is geworden. Op de foto hiernaast stoeit onze derde Pumi, de inmiddels bijna zes jaar oude Polly, met Fancy, het laatste dochtertje van Anches en Jack.

[klik voor een uitvergroting]
Polly stoeiend met het kitten Fancy.
Toen ik me ooit ging oriënteren over het maken van een website viel me op dat veel websites zo anoniem zijn; er is soms geen naam of foto van de mensen achter de cattery te vinden. Het andere uiterste is dat de hele presentatie gedaan wordt met foto's van de trotse eigenaren met hun winnende katten op een kattententoonstelling. Beide vormen liggen mij niet.

Wat uitleg over deze site. Bij 'Onze dieren' staat er van iedere kat die bij ons woont info over zijn of haar persoonlijkheid én uiteraard een heleboel foto's. Onderaan de startpagina staat een overzicht van de inmiddels overleden dieren die bij ons woonden gedurende het bestaan van deze website. Bij 'Nestjes' staan de fokplannen, evt. opgroeiende kittens en eerder gefokte nestjes. Na de inleiding van het nesttopic gaan de pagina's verder als een blog. Als u wilt weten wat de dagelijkse gang van zaken met onze dieren is, kijk dan bij 'Nieuws'. Daar wordt vooral geschreven over alles wat er speelt.

Naast de blogs van de dieren, een heleboel op UwHondenKat.nl, en op de nieuwspagina op deze website kan ik dankzij DierZ onze cattery helemaal 'professioneel' voorstellen. Zij kwamen begin oktober 2009 vier man sterk hier filmen. Het is altijd wennen om jezelf op foto en al helemaal op film te zien maar inmiddels ben ik er wel aangewend: Videootje van DierZ op YouTube

Zo heeft u alvast een idee wanneer u later komt kennismaken. Het oudere katje bij mij op schoot en op het aanrecht naast de koelkast is Juultje. Ze was al intensief onder doktersbehandeling en helaas is zij, nog maar dertien jaar oud, een maand later overleden. Op de foto hiernaast was ze nog een 'jonge blom' en was zij de nanny voor de kittens van Kelly Kathleen.

[klik voor een uitvergroting]
Sorrelzilvertjes als zonaanbidders.
[klik voor een uitvergroting]
De lieve Juultje, 31 mei 1996 - 9 november 2009.

[klik voor een uitvergroting]
De volwassen Maverick met zijn vriendinnetje Shabanou - zij hebben samen twee keer een nestje gehad (zie nestjes).
[klik voor een uitvergroting]
Nieckje met pasgeboren sorrel Somalikittens.
[klik voor een uitvergroting]
Kelly Kathleen, sorrelzilver Somalipoesje. Ze was zeven maanden oud toen ze poseerde voor fotograaf Wick Natzeil.
Hiernaast ziet u Elvira op een foto uit 2005, een zwartzilveren Somalipoes, toen zij 16 jaar oud was. Haar stamboeknaam was Silfescian Sylvi's Sensation en zij heeft haar naam echt waar gemaakt en veel van de huidige zilver Somali's hebben haar ergens tussen hun voorouders. Even verderop op deze pagina staat een foto van haar toen ze ongeveer drie jaar oud was. Na castratie krijgen veel Somali's een vollere vacht. Rooster had al ongecastreerde kater al een mooie vacht en was dus een uitzondering.
[klik voor een uitvergroting]
Elvira, 29 maart 1989 - 5 september 2006.
[klik voor een uitvergroting]
Ding, eerder bekend als Het Kleine Ding, DingDing en Nini, tien weken oud, in de kattenjungleboom.
[klik voor een uitvergroting]
Dit superschattige nest is van Nieckje en Harry Potter. Ding, het poesje hier links, is het kitten uiterst rechts op deze foto.
[klik voor een uitvergroting]
Toen onze Orchid nog een klein Orchidje was en mrs. Mew werd genoemd. Inmiddels is ze volwassen en ze heeft niet alleen echt het meest sexy mieuwtje van het hele koor, ze is ook indrukwekkend empatisch.
Toen wij dit ras ontdekten, stond de fokkerij van de Somali nog in de kinderschoenen en toen ik de fokster van onze Shirezah vroeg of ze ons voor een volgend nestje wilde noteren als gegadigden voor een katertje, sprak zij de gedenkwaardige woorden: "Die fok je toch zeker zelf!"
Daar hebben we een hele tijd over nagedacht, liepen tegen de dilemma's aan van de overvolle asiels, de juiste mensen vinden voor de kittens etc. maar de mogelijkheid om zelf te mogen genieten van het hele gebeuren rondom zwangerschap, bevalling en het opgroeien van kittens in je eigen huis was wel heel erg aantrekkelijk.

En toen we een volgend bezoekje bij diezelfde cattery aflegden, werden we ook nog verliefd op een zilver Abessijn. En zo is het dus gekomen.

Kenmerken van onze cattery zijn:

* de ongecastreerde dieren, de fokdieren, zijn onze huisdieren en worden niet buitengesloten van het huiselijk leven;

* kleinschalig, dus weinig ongecastreerde dieren en dus niet doorlopend nestjes;

* de evt. dekkater heeft dagelijks huiselijk verkeer; deze voorwaarde geldt ook wanneer we een van onze poezen door de kater van iemand anders willen laten dekken;

* de ex-fokdieren blijven in principe onze huisdieren;

* wij gaan vijf á zes keer per jaar met onze dieren naar een kattententoonstelling;

* naast de wildkleur en sorrel in kort- en halflanghaar zijn wij fan van de zilver, een teruggefokte variëteit die al in 1882 samen met de wildkleur in de oudst bekende rasstandaard beschreven staat;

* voor het veilige buitenleven hebben onze katten de beschikking over een afgesloten tuin en een kattenren op een zonnig balkon;

* wij zijn voorstanders van natuurlijke voeding, dus zo weinig mogelijk traditioneel kattenvoer. Dit vanwege de dubieuze kwaliteit (afgekeurd voor menselijke consumptie) van de grondstoffen, de verhouding van de grondstoffen (te veel granen en te weinig vocht en dat voor een carnivoor en slechte drinker als de kat!), de gebruikte conserveermiddelen en -technieken én de onnodige toevoegingen. Onze dieren eten dus veel diepvriesvers zoals Carnibest en hart, kip en vis etc. Omdat wij vinden dat dieren alles moeten kennen en kunnen verdragen, krijgen ze ook voor een kleiner deel van hun menu brokjes, het natte voer uit blik, kuipjes en de maaltijdzakjes en dat gaat deels vermengd met bijv. een KVV als Carnibest of Bibi er in als koek.

[klik voor een uitvergroting]
Wildkleur Somalikittens, het nestje uit 1993 waarvan Murray en Mariposa bij ons zijn gebleven. Deze foto is van Wick Natzeil.
[klik voor een uitvergroting]
Yentle en Rosso; het sorrelzilveren Somalikitten houdt zijn sorrel broertje stevig vast. Met deze foto heb ik ooit een prijs gewonnen.
Dzjeedie, een in Denemarken geboren zwartzilveren Abessijntje met haar kittens. Zij is een grootmoeder van Shabanou.

* de gezondheid wordt zo goed mogelijk bewaakt door een zo zorgvuldig mogelijke partnerkeuze voor onze dieren en gebruik te maken van de verschillende gezondheidsonderzoeken. Onze dieren zijn/worden o.a. getest met de DNA-testen op PRA en PKDef, met de oogspiegeltest op oogkwalen en door verschillende artsen op PL, naast de standaardtesten (FELV en FIV) om besmettelijke ziektes buiten de deur te houden. Ook vinden we het belangrijk om te weten welke bloedgroepen onze dieren hebben;

* de kittens worden volgens de gebruiksaanwijzingen van de betere middelen (alleen via de dierenarts) regelmatig ontwormd, gevaccineerd en gechipt.

* bij de verzorging van de kittens worden de moedertjes enthousiast bijgestaan door onze twee honden, Pici en Eesz. Beide zijn van het levendige type, maken een boel drukte wanneer er bezoek binnenkomt, maar dat heeft wel als bijkomend voordeel dat onze kittens extra goed gesocialiseerd worden, nergens bang voor zijn en heel vrij met andere mensen en dieren kunnen omgaan.

* kittens reserveren wij pas na een wederzijds vrijblijvend kennismakingsbezoek en wanneer het kitten oud genoeg is voor de verhuizing brengen wij uw kitten bij u thuis. In de periode dat de kittens hier opgroeien stellen wij het bijzonder op prijs dat u zo vaak mogelijk op bezoek komt. Zo leert u onze dieren beter kennen, kunt u meegenieten van het opgroeien van deze wondertjes op vier pootjes en leren wij elkaar beter kennen.

[klik voor een uitvergroting]
Elvira, onze prachtige zwartzilveren Somalipoes. Alan Robinson heeft deze foto gemaakt toen Elvira een jaar of vijf was.
Kattententoonstellingen

Wij bezoeken een paar keer per jaar een kattententoonstelling. Voornamelijk die van de FIFe en Felikat. Onze katten hebben in de loop van de jaren heel wat successen geboekt.

Wij zijn ooit heel bewust lid van de kattenvereniging Felikat, vanwege het beleid op gezondheid- en welzijnsgebied (o.a. kattenhuisvesting), geworden. Daardoor krijgen onze kittens Felikatstambomen. Ook zijn wij lid/abonnee van de drie Nederlandse rasclubs voor ons ras; Raskan (www.Raskan.nl ABY2000 en de SAN.

Deze link mag niet ontbreken. Zo goed dat Susanne Sahrbacher dit overzicht zo nauwgezet bijhoudt:

Die Silberliste.

[klik voor een uitvergroting]
Onze Elvira, handgeschilderd door Alex Slingenberg, op de hoofdprijs van een rasspecial van ons ras.
Publicaties over ons ras en onze dieren in bladen en kalenders (2012)

Het boekje uit de serie Over Dieren dat speciaal over de Abessijn en Somali gaat, is in 2007 uitgekomen. Ook onze zilvertjes staan er in. Dzjeedie op pagina 12 en 45, Elvira op pagina 38, Juultje op pagina 26 en het nestje van Elvira met de vijf poesjes, vier sorrelzilver en één zwartzilver, op pagina 47. Ik heb begrepen dat ook sommige dierenspeciaalzaken ze gaan verkopen. Via de site van Over Dieren zijn ze in ieder geval al wel te bestellen. Een deel van de foto's die op de wereldtentoonstelling zijn gemaakt staan nu op de site van Over Dieren: Tresca staat er wel als een Abessijn vermeld, maar dat wordt later vast nog wel anders ingedeeld. Alle wildkleur 'Abessijn'-foto's op de eerste twee zijn na zijn van onze Somalische schoonheid. De link werkte niet meer dus ik heb hem weggehaald en ik vraag me af of die foto's daar nog wel te vinden zijn. (Maar nu schitteren onze katten daar weer als kalenderkatten.)

In 2007 is ook een nieuw boek van Esther Verhoef uitgekomen. Niet een triller maar het Handboek Katten fokken. Ook in dit boek staan een paar van onze katten. Deze foto's dateren uit 2002 en zijn deels hetzelfde als die van de Grote Kattenencyclopedie maar ze zijn stukken beter afgedrukt. Nieckje en Evie staan saampjes op pagina 165 als voorbeeld van een Abessijn en Somali, Evie alleen op pagina 51 en hun vader Rooster op pagina 188.

Onze katten staan dus ook met foto's in haar Grote Kattenencyclopedie uit 2003. Het is erg leuk je dieren vereeuwigd in een boek te hebben. Ik heb ook in de Engelstalige versie staan bladeren. Heel speciaal, je dieren ook in zo'n boek te mogen hebben. De foto's van onze katten beginnen in de Nederlandse versie op pagina 239. Daar zie je linksboven het wildkleur Abessijntje Evie toen ze ca. 10 maanden oud was; linksonder haar halfzus Nieckje, ook ongeveer zo oud; blz. 241 bovenaan Evie weer. Op pagina 242 onderaan Sijntje, de moeder van Evie, 244 onder Evie en Nieckje; 246: boven Nieckje, onder Rooster haar vader; 247 onder Elvira toen ca. 14 jaar; 249 boven weer Elvira en onderaan onze heerlijke Juultje.

Pici staat in de Grote Hondenencyclopedie van 2002 van dezelfde auteur. Zij is dat donkergrijze hondje dat met twee foto's op pagina 37 en met twee foto's op de volgende pagina staat. Zo jammer dat zij niet helemaal de zo voor een Pumi gewenste oortjes heeft. Polly heeft die wel en met haar grappige gedrag en uiterlijk wordt ze wel 'het speelgoedhondje met de radiografisch bestuurbare oortjes met het propellorstaartje' genoemd. Polly is pas in 2010 in ons leven gekomen. Zij staat nog niet in een boek maar wel in tijdschriften, in het themanuimmer Mens en Dier van het spirituele tijdschrift Prana en het patiëntenblad Hartbrug Magazine.

Ook hebben onze dieren geposeerd voor de kalenders van OverDieren. Emir en Soukh staan bijv. op het voorblad van de kittenkalender en Soek en Kismet staan erin. Op de volwassen kattenkalender schitteren zelfs Jack, Shabanou en Tresa ieder met een eigen foto.

Copyright Suzan Meijer 2005-2018 / all rights reserved

Het is niet toegestaan om zonder toestemming en bronvermelding foto's en teksten over te nemen. Van de informatie en ervaringen is het juist wel de bedoeling dat die wordt aangewend in het belang van het welzijn en gezondheid uw dieren.

[klik voor een uitvergroting]
[klik voor een uitvergroting]
Tresca, acht maanden oud, op de wereldtentoonstelling.
[klik voor een uitvergroting]
Polly op haar eerste show. Zo schattig en braaf.Deze foto is gemaakt tijdens de clubmatch in juni 2011 van de VHB door Jacqueline Wagenaar.