Klik hier om te zoek op de website

Zagato, 1 november 2008
Zagato´s ouders.
[klik voor een uitvergroting]
Euro Ch. Zucchero Gino Tesoro Turco Zucheero
[klik voor een uitvergroting]
Silfescian Quita Nea
16 juni 2011

Morgen gaan we op bezoek naar de kittens van Zagato´s tweede nest: vijf knuffelkaters. We krijgen wekelijks een stapel prachtige foto's. Echt smullen.

[klik voor een uitvergroting]
Zagato op de show. Foto van Michiel Leppink.
[klik voor een uitvergroting]
Hij kan zich goed ontspannen :-)
[klik voor een uitvergroting]
Deze foto is door het raam heen genomen. Maar goed ook want toen hij me zag kwam hij meteen naar me toe.
Vrijdag 17 juni 2011

Vandaag hebben we de kittens van Zagato´s tweede nestje bezocht. Zowaar geen straf. Onderweg de top 250 van de jaren vijftig, de kittens waren superknuffelig en Marga had voor allerlei lekkers gezorgd. Toen we weggingen lagen ze alle vijf moegespeeld en -geknuffeld op de bank. Ik ben benieuwd of dit nog een ´staatsiefoto´ van het stel heeft opgeleverd. Er zijn namelijk stapels foto´s van ze, ik kreeg trouw iedere week een nieuwe serie, maar dé foto van het vijftal heb ik nog niet. Het was enorm moeilijk om vier uit deze collectie te kiezen, maar hier zijn ze dan.

[klik voor een uitvergroting]
Ze hebben hun eigen speelhoek in de huiskamer.
[klik voor een uitvergroting] [klik voor een uitvergroting] [klik voor een uitvergroting]
De vijf zonen van Zagato bij Rosabella Gina Amici di Lugino in cattery Amici di Lugino van Marga Wal en de foto is van Leslie Wal.
Zon mooie foto moet de ruimte krijgen!
Zondag 17 juli 2011

Nu Zagato toch een echte dekkater geworden is, gaan we niet alleen sommige testen voor het gemak van de mensen die met zijn nakomelingen verder willen opnieuw doen maar ook ´zijn garderobe´ aanpassen. Sommige broekjes die hij gebruikt tegen het sproeien in de huiskamer dateren nog uit 1985 en zijn door bijv. door Sigismund en Fonzie gedragen. Maverick was evenals zijn voorouders Rooster, Valentijn en Kobus niet zo´n sproeier en heeft evenals Jack nauwelijks broekjes hoeven dragen. Zagato zet me dus weer aardig aan het werk. Niet alleen met het aantrekken en wassen van al die broekjes maar ook met het maken van nieuwe want de oude vallen van ouderdom uit elkaar. Een tijdje geleden wilde ik nieuwe breikatoen kopen om nieuwe broekjes te gaan maken maar het bleek dat de wereld ondertussen veranderd is en geen van de handwerkzaken van toen bestaan nog en zelfs de Hema heeft het niet meer in de collectie. Tot mijn verbazing trof ik z´n winkel in een toeristisch hoekje van een havenstad in Noord-Duitsland. Het garen is wel wat dunner maar met een andere maat haaknaald kom ik een heel eind. Zagato moest natuurlijk even poseren in een van de nieuwe broekjes. Stel je voor dat een kat als Zagato op de oude manier van dekkaterhouden zou moeten leven dan had hij niet de hele nacht bij me hebben kunnen liggen spinnen en ´pianospelen´. Katers die apart moeten leven in een katerverblijf, dat al dan niet voldoet aan de minimumnormen over het huisvesten van een opgesloten kat, missen wel heel veel en of zij die schade aan sociale omgang ooit na hun castratie kunnen inhalen, is de vraag. Ze kunnen het huiselijk leven totaal ontwend zijn geraakt en zodanig angstig zijn geworden dat zij niet meer als huisdier in het gewone huisdier kunnen leven.

 

 

Zagato ligt hier in een mandje van de Duitse firma http://www.kratzbaeume.de/ Dit bedrijf staat vaak op de kattententoonstellingen met een collectie van hun klimbomen. Onze kattenjungleboom en de catrix zijn echt aan vervanging toe en deze bomen zijn onweerstaanbaar. Vooral de uitvoering met hout lijkt me heel prettig in het onderhoud . De (hang-)mandjes kunnen makkelijk verwijderd worden om ze te wassen en alle onderdelen zijn los verkrijgbaar. Zagato heeft dit mandje al zijn goedkeuring gegeven.

 

[klik voor een uitvergroting]
Een broekje met kleurtjes of niet - het maakt Zagato niet uit; als hij maar als een normaal huisdier kan leven.
[klik voor een uitvergroting]
Het nieuwe mandje dat we mee hebben genomen uit Duitsland bevalt Zagato ook heel goed.
Dinsdag 19 juli

Zagato wordt de vader van vele kinderen :-) Zijn Belgische kinderen bij Destiny zijn nu ongeveer een maand oud en ze worden steeds charmanter op de foto's. Ook zijn zijn kittens bij Tessa geboren. Destiny heeft drie wildkleurtjes en Tess is op 13 juli bevallen van haar nestje. Helaas is het vierde kittens dood geboren en heeft zij ook drie kittens. Hiernaast een foto van het Belgische nestje.

Zaterdag 2 september

Via Hyves en nu ook op Facebook is deze prachtige foto te zien van Mango, een van de zonen van Zagato en Rosabella. Mango woont bij Kelly Eikenboom. Zij is degene die hier afgelopen voorjaar foto´s heeft gemaakt en ter plaatse hevig verliefd werd op Zagato.

Inmiddels zijn de nieuwe DNA-testen allemaal weer binnen. We testen nu ook maar op de zeer zeldzaam voorkomende tweede PRA-soort. Het is in principe in mijn lijnen overbodig maar als iedere fokker deze test gaat doen, kan voorkomen worden dat er ooit nog een kitten erg jong, ze zijn bij deze genen al met zeven weken blind, een onnodig een handicap oploopt. Bij Davis California kan je de drie DNA-testen voor ons ras in een aanbiedingsprijsje krijgen. Het is nog net niet drie halen, twee betalen. Daarbij zijn de DNA-testen, helemaal vergeleken met de beginjaren nu ruim tien jaar geleden, zoveel goedkoper. Drie testen voor 90 dollar, dus dat is iets van 65 euro. Vanwege de prijs en de te verwachten betrouwbaarheid van de DNA-testen werden er databases aangelegd waarin fokkers en kittenkopers konden nazoeken in hoeverre er risico in de (voor-)ouders aanwezig kon zijn. De betrouwbaarheid valt helaas een tikje tegen maar het bleek ook lastig om alle testen van alle voorouders mee te blijven geven. Het werd wel hele papierstapel terwijl het nu met een eigen test per fokdier ook klaar kan zijn. Bijkomend voordeel is nu ook dat wanneer er mogelijk, misschien 1 op de 500??, iets mis zou gaan, dan wordt dat in de volgende generatie al weer opgespoord. Wij als liefhebbers van Abessijnen en Somali's mogen ons gelukkig prijzen dat onze rasgebonden kwalen recessief zijn én met DNA-testen op te sporen zijn. We hoeven namelijk helemaal geen lijnen of fokdieren uit te sluiten terwijl we wel de kwalen onder controle hebben en geleidelijk, zonder verlies van genetische variatie, de ongewenste genen kunnen elimineren.

Zorgenvrij is fokken nooit. Levende wezens kunnen niet volmaakt zijn, al lijken ze dit wel ;-) Wij hebben in ons ras veel te weinig dekkaters en kunnen dit alleen opvangen door af en toe Abessijnen in te kruisen en het andere probleem, wat we nooit waterdicht zullen kunnen krijgen, is de knie-afwijking. Door middel van een PL-test worden alle fokdieren hier op nagekeken maar dit kan niet voorkomen dat het in theorie mogelijk is dat er een diertje geboren kan worden dat dit heeft en eraan geopereerd moet worden. Heel erg en dit is ons gelukkig nog maar één keer overkomen. Als we dit vergelijken met de rassen/lijnen waarin FIP en de hartafwijking HCM (zover ik weet onbekend bij de Somali) in voorkomen, valt de ernst van onze fokkerszorgen weg bij de zorgen van andere fokkers.

[klik voor een uitvergroting]
Allemaal kleine Zagatootjes!
[klik voor een uitvergroting]
Mango van Kelly als kitten.
[klik voor een uitvergroting]
De foto die op Hyves en Facebook staat.
[1]  2  3  volgende pagina >>
Terug naar overzicht