Klik hier om te zoek op de website

Herplaatst

Kampioen

BLACK SILVER JADE AF FREDENSLUND

Abessijnse poes, zwartzilver

Geboren op 18-07-2002

Vader: Fireyes Northstar, Abessijn zwartzilver

Moeder: Sorrel Silver Farida af Fredenslund, Abessijn sorrelzilver

Stamboom in de database E.R.o.S

Roepnaam: Dzjeedie

Specialiteit: vanaf het gluurplankje de tuin uitklauteren om via het keukendak weer door de balkondeur binnengelaten te worden. Weglopen is echt haar bedoeling niet. Dzjeedie woont sinds 2005 bij Eric en Chantal in Bloemendaal.

[klik voor een uitvergroting]
Dzjeedie op het gluren-naar-de-burenplankje. Helaas hebben we haar moeten herplaatsen omdat zij en onze andere Abessijnse dame Sijntje niet meer goed met elkaar konden omgaan.

De meeste foto's van haar jeugd zijn verloren gegaan met de crashes van mijn laptopjes. Zij was hier net komen wonen toen ik met het digitale toestel aan de slag ging.

[klik voor een uitvergroting]
Op deze foto is ze zwanger van haar eerste nestje.
[klik voor een uitvergroting]
Op zoek naar een bepaalde foto vond ik dit kiekje van haar. Ze was mee op vakantie en ze vond de eekhoorntjes in het bos erg interessant.
[klik voor een uitvergroting]
Dzjeedie Houdini.
Vrijdag 26 augustus

We hebben nieuw speelgoed voor de kittens van Nieckje gekregen. Dzjeedie vindt het enig om mee te dollen. Wel even goed kijken om haar te zien. Ze zit in de onderste.

"Hoe kom ik in dat bovenste gat?"
Donderdag 15 september

Ik wil nog niet te vroeg juichen maar er zijn aanwijzingen dat onze tuin nu Dzjeedieproof is. Zo krols als ze nu is, is het haar vandaag voor het eerst niet gelukt om te ontsnappen. Een pak van m'n hart, zeker nu ze krols is. Huibert had woensdag weer iets aan de afzetting veranderd. Het enige wat nu nog kan spelen, is dat Dzjeedie niet weg wíl omdat ze gewend is dat de kater hier komt logeren wanneer ze een nestje mag krijgen. Maar zover is het nog niet. Het is van de vader in spe nog niet bekend of hij het kan. Gelukkig probeert Murray de honneurs voor zolang het duurt waargenomen. Probleem voor Dzjeedie is alleen dat Murray niet meer weet hoe het precies moest.

[klik voor een uitvergroting]
Deze foto is genomen door de ramen heen. Murray hecht nogal aan zijn privacy.
[klik voor een uitvergroting]
Dzjeedie heeft twee keer een nestje grootgebracht. Ze was een perfecte moeder en haar kittens zijn stuk voor stuk uitermate charmante diertjes. We zijn heel blij dat haar dochter Ana de genen heeft kunnen doorgeven met als resultaat dat wij Dzjeedies kleindochter Shabanou in onze kattenfamilie mochten opnemen. Op haar beurt heeft zij haar genen ook weer doorgegeven waardoor de zo kleine zilverfamilie toch wat is uitgebreid.
[klik voor een uitvergroting]
Dzjeedie met de drie dochtertjes, Kala Kalindi, Indira en Ana, van haar eerste nest, van Indy. "Wij blijven lekker buiten, ook al is het koud".
[klik voor een uitvergroting]
Met de kittens,Mithras, Stormy en Diva, van haar tweede nest, van Sashimi.
[klik voor een uitvergroting]
Diva, Dzjeedies vierde dochtertje.
Door een of andere technische instelling verdwijnen alle stukjes van deze website die ouder dan tien jaar zijn. Waar mogelijk zet ik ze weer terug maar dit is echt heel veel werk. Maar ik doe mijn best want ik vind het heel belangrijk dat de informatie over onze dieren blijft bestaan. De stukjes hierboven heb ik in juni 2016 opnieuw gemaakt dus die kunnen wel weer tien jaar mee.
Op vrijdag 11 november 2005 hebben we Dzjeedie weggebracht naar haar nieuwe mensen. De problemen tussen haar en Sijntje bleken onoplosbaar en de spanning en al het geruil (afwisselend zaten een aantal katten boven) had niet alleen een negatief effect op het gedrag en welzijn van de betrokken poezen maar ook op de hele groep. Gelukkig hadden we afgelopen zomer Eric en Chantal uit Bloemendaal ontmoet. Zij kwamen zich toen oriënteren over een kattenvriendinnetje voor hun blauwwitte langhaar kat Gijs en ze vielen als een blok voor Dzjeedie. Dzjeedie woont inmiddels vier weken bij hen en speelt en knuffelt dat het een lieve lust is. Wel heeft ze heel veel moeite om aan Gijs te wennen terwijl deze lieve knul er alles aan doet om het haar naar de zin te maken. Afgelopen vrijdag, 9 december, hebben ze voor het eerst neus aan neus gestaan.

Het is vreselijk triest dat wij dit zonnetje in huis niet zelf hebben kunnen houden, maar dit is voor iedereen beter. Dzjeedie moet nog even doorbijten want ze is een heel aanhankelijk diertje en de overgang is best zwaar voor haar. Toen wij wegliepen die eerste avond hoorden wij haar echt roepen. Met ons mee op bezoek was best leuk, dat was ook geen onbekende ervaring voor haar, maar daar achterblijven was niet haar bedoeling. Het afscheid na een volgende bezoekje 2,5 week later verliep gelukkig stukken beter en ik liet daar een al best gelukkig poesje achter. Het gemis voor ons is heel groot maar dat wordt wel gecompenseerd door het besef dat we de dieren er een dienst mee hebben bewezen. Er is nu veel meer harmonie in de groep en we zien Sijntje en Kelly Kathleen opbloeien. Omdat Dzjeedie ook steeds meer problemen met Kelly Kathleen kreeg en volgens goed gebruik (racisme is ook dieren niet vreemd) ook de andere sorrelzilvers met een scheef ook begon aan te kijken en met The Fonz steeds vaker een misverstand kreeg, was het overduidelijk dat we iets moest doen. Alle telefoontjes en lieve e-mailberichtjes over Dzjeedies vorderingen van Eric en Chantal geven alleen maal blijk dat er in het Bloemendaalse heel erg veel van haar gehouden wordt. Recente foto's van Dzjeedie en Gijs zijn te vinden in de nieuwsrubriek. Helaas was hun laatste foto mislukt van een 'luchtfietsende' Dzjeedie op schoot bij Chantal maar ik heb eenzelfde foto van haar oudste dochter Kala Kalindi bij Hugo op schoot. Zo moeder, zo dochter.

[klik voor een uitvergroting]
Dochter Kala Kalandi, luchtfietsend op schoot. Net zoals Dzjeedie dit dus bij haar mensen deed. Gedrag zit meer in de genen dan men denkt.
Als herinnering hebben we haar foto op een giropasje laten zetten.
15 september

Chantal en Eric, de nieuwe mensen van Dzjeedie, houden ons trouw op de hoogte van al het wel en wee rondom dit innemende diertje. Eerder had ik al heel wat leuke foto's gekregen maar nog helemaal niet geplaatst. In het begin moest Dzjeedie erg wennen aan Gijs maar Gijs heeft zo'n lief tolerant natuurtje dat hij haar vertrouwen uiteindelijk helemaal heeft gewonnen. Wel kreeg Dzjeedie onlangs iets vreemds aan haar voetzooltjes. De kwaal heeft nog een naam ook; plasma cellulaire pododermatitis. Bij haar verhelpt een cortisonenkuur en ander kattenbakvulsel het meeste ingerief. Van iemand anders wiens kat ook iets soortgelijks had, bleek de oplossing een verandering van kattengrit.

[klik voor een uitvergroting]
Naast ravotten en poseren, hebben ze het ook druk met het werk in de keuken. Hier proberen ze thee te zetten :-)
[klik voor een uitvergroting] [klik voor een uitvergroting]
27 november 2006

Vanwege de nu bijzonder concrete fokplannen met Ana, de enige dochter van de geweldige Dzjeedie die nog beschikbaar is om een nestje te kunnen krijgen en Indy die beiden op hun beurt hele zeldzame foklijnen (er zijn verder geen nakomelingen van vader Indy en grootvader Tango) vertegenwoordigen, plaats ik hier een foto van Ana en haar zus Kala Kalindi voor de mensen die graag willen weten hoe een zilver Abessijn eruit kan zien. Of shows kom je ze bijna nooit tegen. Ik denk dat onze Dzjeedie de enige de laatste jaren in Nederland is geweest. Deze dochters zijn Abessijn-variantjes en dat kun je ook wel een beetje zien aan de vacht. Die is wat meer pluche-achtig dan die van hun moeder Dzjeedie die zuiver kortharig is. Deze poesjes hebben van hun langhaarvader het gen voor langhaar meegekregen dat zij op hun beurt aan de helft van hun nakomelingen kunnen doorgeven. Dit is dé kans om nog een zilver Abessijntje te kunnen krijgen én ook om een steentje bij te kunnen dragen bij de verdere opbouw van de zilver Somali.

[klik voor een uitvergroting]
Ana, nog geen half jaar oud.
[klik voor een uitvergroting]
Ana, hoog krols.
[klik voor een uitvergroting] [klik voor een uitvergroting] [klik voor een uitvergroting]
14-01-2017

Vandaag zijn we bij Dzjeedie, en bij Eric en Chantal :-), op bezoek geweest. Wat een feest om te zien hoe goed het met haar gaat. Ze zijn net verhuisd en die vloer met verwarming en dat circuit om de kamers heen, kan haar goedkeuring zeker wegdragen. Lekker sjeezen en het spannend maken, dolle pret voor mens en dier.

Een jaar geleden was Dzjeedie heel erg ziek en ondanks alle inspanningen van haar mensen en de mensen van de dierenkliniek (dezelfde als die van ons) knapte ze maar niet op en de situatie was op een gegeven moment zo ernstig dat de woorden 'laten inslapen' langskwamen. Gelukkig knapte ze tot ieders verbazing van het ene moment op het andere op en was er echt niets meer aan de hand. Ze heeft nu wel een bepaald dieetvoer voor het geval dat maar ze doet het er goed op en ze vindt ieder kuipje van hetzelfde nog steeds een traktatie.

Dzjeedie woont al jaren bij Eric en Chantal. Haar kattenmaatje Gijs is helaas overleden maar het lijkt erop dat ze hem nu, in hun nieuwe woning, niet meer mist. Dzjeedie heeft ooit bij ons twee keer een nestje beeldschone kittens grootgebracht. Van haar eerste nestje, van Anita's Indy, heeft dochtertje Ana, inmiddels overgedoopt in Anna, ook een nestje gekregen en langharige poesje uit dat nestje is onze Shabanou geworden. Zij is op haar beurt, via zoonlief Helga's Bandit en kleindochter Linda's Izzy, inmiddels de overgrootmoeder van Elfie.

[klik voor een uitvergroting]
Zo fijn om de lieve Dzjeedie weer vast te kunnen houden. Volgens mij herkende ze ons.