Klik hier om te zoek op de website

Maverick, 12 augustus 2006
Supreme Premior & Ch. MAVERICK OF TIMBAVATI

Somali zwartzilver

Geboren op 12 augustus 2006

Vader: EC DK Bijeto's Effy von Silver, Somali zwartzilver

Moeder: Feline on Fire of Timbavati, Somali sorrel

Stamboom: http://www.somali.asso.fr/eros/myped.php?510306

Roep- en bijnamen: Officieel zouden we Maverick met een è-klank moeten uitspreken maar na ampele overweging hebben we besloten om het toch met een ee-klank te doen. Dit klinkt veel liever en met afkortingen heb je ook veel meer mogelijkheid. De Meef en Meverdman zijn de bijnamen die in gebruik zijn. Het Joch wordt hij ook genoemd. Hem maakt het niet uit; hij luistert naar alles wat maar lief klinkt. Medio maart 2007 is de bijnaam Zwaartekracht Henkie erbij gekomen. Hij vindt het verschrikkelijk interessant om dingen te zien vallen en helpt ieder voorwerp dat met een kattenpootje te verplaatsen is richting vloer. Duur!! Hij heeft inmiddels ook ontdekt dat dit een functionele manier is om de aandacht te krijgen.

Specialiteiten: goed eten en groeien. In eerste instantie lustte hij geen brokjes of blik terwijl hij dat in Denemarken naast het verse voer wel at. Na per ongeluk een keer echt lang in een kast opgesloten te hebben gezeten, lust hij opeens wel het droogvoer. Spinnen en knuffelen, daar is hij bijzonder goed in. Hij denkt dat pillen geven ook een vorm van knuffelen is - dat gaat dus ook spinnend.

Van een heel speels kitten heeft hij zich in zes maanden tijd ontwikkeld van het stoeimaatje van Orchid tot een heuse Katermoeder. Die hoofdletter heeft hij echt wel verdiend. Hij begon wat interesse te krijgen voor de luchtjes onder de staarten van de poezen maar toen hij de kittens van Nieckje en Tresca in mei 2007 ook inspecteerde, sloegen blijkbaar de zorghormonen toe en sinds die tijd steekt hij veel tijd in de verzorging van de kittens. Ook probeert hij met ze te spelen en al proberende heeft hij zichzelf ook nog het apporteren aangeleerd.

Wij wilden al heel lang een zilvertje hebben dat Kelly Kathleen in de stamboom zou hebben. Dit prachtige poesje heeft namelijk bijzonder weinig nakomelingen waarmee verder is gefokt. Wij zijn heel gelukkig dat wij Maverick konden krijgen want hij is niet alleen een haar achterkleinkind (via haar zoon Silfescian Kathlena's Dempsey) maar hij stamt ook af van Silfescian Just Jake, een zilveren katertje dat we langer geleden naar Denemarken hebben laten gaan. Via deze twee katers zijn er met hem heel veel 'stukjes' van voor ons bijzonder dierbare dieren weer terug in huis gekomen. Kort na zijn geboorte zijn beide ouders (Elvira van 17,5 jaar en Fonzie van bijna 15 jaar) van Kelly Kathleen overleden, in april 2008 Kathlena zelf ook, en mede daardoor is hij ons nog dierbaarder geworden dan hij ons al was.

 

[klik voor een uitvergroting]
[klik voor een uitvergroting]
Maverick tussen zusje Mary en broertje Marty in.
[klik voor een uitvergroting]
Maverick, negen maanden oud.
[klik voor een uitvergroting]
Zeven weken oud.
[klik voor een uitvergroting]
Vader Effi met zusje Mary
[klik voor een uitvergroting]
Moeder Feline is een sorrel dochter van de sorrelzilveren Dempsey die ooit bij ons geboren is.
Zondag 26 november 2006

De Meverdman is dit weekend nog maar twee weken bij ons maar het voelt alsof hij altijd al bij ons is geweest. Het gaat heerlijk met hem. Hij heeft een zeldzaam relaxed natuurtje. Tijdens de tweede socialisatieperiode waar hij dus nu nog in zit, moet een dier ook leren omgaan met frustraties zoals een verhuizing, weg uit het nest en andere nieuwe dingen. Het was niet onze bedoeling maar afgelopen zondag heeft hij een hele dag in een (grote) kast opgesloten gezeten en tot onze verbazing heeft hij er niets van. Vandaag nog ging hij er weer in. Hij kwam niet toen ik hem riep en ik deed even de deur dicht om te zien hoe hij zou reageren. Geen reactie dus. Die kast is reuze interessant. Voor zijn kastavontuur wilde hij geen fabrieksvoer, daarna wel. In die kast is namelijk de voorraad droogvoer en hij zal heus wel een brokje hebben gevonden waar hij zijn honger mee gestild heeft.


Zijn eetlust heeft even een dipje gehad maar vermoedelijk heeft een herhaling van de ontworming dit euvel verholpen. Hij was verreisd en woog twee weken geleden ongeveer 1600 gram. Toen hij etende heen ging, steeg dit onrustbarend snel omhoog. Inmiddels weegt hij ruim twee kilo.
Het buitenspelen heeft hij ook ontdekt en hij is haast niet meer naar binnen te krijgen. Zijn speelmakkertjes zijn vooral Orchid en Tresca en die lossen elkaar vaak af want die zijn inmiddels toch iets meer op hun rust gesteld. Ook kan hij zich uitstekend met zichzelf vermaken. Alles wat los zit of kan, is geschikt als speelgoed.

Om te voorkomen dat hij buiten gaat liggen slapen doen we het luikje naar buiten toe 's nachts dicht. We mogen wel de warmste novembermaand in eeuwen hebben, met al die regen is het toch best wel koud. Hij deed zijn tukjes in de Ikeahanger buiten tijdens weer dat in onze ogen onaangenaam is. We zien hem liever in een mandje op de vensterbank

[klik voor een uitvergroting]
[klik voor een uitvergroting]
Dinsdag 12 augustus

Vorige week had Maverick weer poezenbezoek en voor de eigenaren van de poezen probeer ik altijd een paar foto's te maken als aandenken aan de logeerpartij en wellicht het begin van een heerlijke periode met hun zwangere poes en daarna het genieten van de kittens. Ik heb ook meer dan eens geprobeerd een acriefoto en/of een filmpje van het samenzijn te maken maar meestal was het te donker of gebeurde er niets memorabels. Maar deze keer zat het helemaal mee. Bastet is ook een bijzonder lieve poes, het licht was goed én ze deden 'het' ook nog!

http://www.youtube.com/v/LaG5U_fFWwc

Ik hoop zo dat dit nestje gaat lukken. Als alles naar wens gaat, worden er dus begin oktober hele lieve Somalietjes geboren in deze cattery: http://www.nanu-emuishere.be/

Wíj zijn al verwend met heerlijke Maverickkittens: Nieckje heeft er in februari drie gekregen, Orchid in april drie waarvan helaas de kleine Youni het niet gehaald heeft en bijna twee weken geleden is Shabanou bevallen van drie werkelijk prachtige zwartzilvertjes. Zoals deze bevalling verliep zal ik nooit vergeten. We zijn sowieso al gezegend met een onderling heel sociale Somaligroep en bij eerdere gelegenheden was er ook sprake van medeleven en hulp door de andere dieren bij een bevalling maar deze keer was echt heel bijzonder. De enige die ontbrak was ons Abessijntje. Toen Shabanou haar persweeën had, likten Maverick en Rooster, zijn overgrootvader, haar kopje. Nadat de eerste geboren werd, gingen deze twee katers weg en kwamen álle Somalipoezen (Juultje, Nieckje, Orchid en Tresca) zonder te opdringerig te zijn erbij en begonnen zij met de verzorging van het kitten. Shabanou was even van slag en was naar een ander mandje gegaan en daar ging Murray, ook een verre voorouder van haar, verder met de liefdevolle verzorging. Het tweede kitten werd al vrij snel na de eerste geboren en toen vond blijkt iedereen dat wij (Shananou en ik) de klus verder wel konden klaren en gingen ze weg.

Katers sproeien niet alleen om hun territorium af te bakenen. Poezen en katers doen het ook om uiting te geven aan een frustratie. Toen de dekkerij Meef niet soepel afging, sproeide hij met een zekere regelmaat en moest hij regelmatig een broekje dragen. Toen dit probleem was opgelost, konden de broekjes in de kast blijven. Tot mijn verbazing deed hij gisteren twee minisprietjes op een ongewenste plaats. Ik weet nog niet waar de schoen bij hem wringt. Het is de bedoeling dat hij nog even in tact blijft - poezen moeten de kans krijgen op een herdekking wanneer ze geen nestje of maar één kittentje hebben gekregen. Vandaag heeft hij er ook ergens een gezet - ik ruik hem wel maar kan het niet vinden... Ik heb maar een wierookstokje aangestoken :-)

Maverick heeft veel trekjes van Rooster. Dat gevoelige in de omgang met de dames alleen al. Terwijl Rooster Maverick als een blaag af en toe z'n plaats wijst, adoreert Maverick zijn overgrootvader op een ontroerende wijze. Hij probeert soms in exact dezelfde houding als Rooster te gaan zitten en wanneer Rooster hem inpepert dat hij nog maar net komt kijken, laat hij het gewoon over zich heen komen terwijl hij zoveel groter dan Rooster is.

[klik voor een uitvergroting]
Maverick met de Haagse Ana, de moeder van Shabanou.
[klik voor een uitvergroting]
Der Romi - ze woont in Hamburg - is misschien ook zwanger van hem.
[klik voor een uitvergroting]
[klik voor een uitvergroting]
1986: Sigismund doet met broekje aan zijn kittens alvast voor waar de speeltjes voor zijn.
[klik voor een uitvergroting]
De manier waarop Sigismund onze Urzsi van vroeger een kopje geeft, is zo kenmerkend voor onze katten.
[klik voor een uitvergroting]
De heerlijke Maverick, al weer twee jaar oud.
Ik ga nog even verder met mijn lofzang op Maverick. Hij is als vader ook echt actief betrokken bij zijn kittens. Hij zorgt niet alleen voor ze, hij speelt ook met ze én draagt bij aan hun opvoeding. De stoere katertjes die zichzelf heel wat vinden, krijgen een hele speciale behandeling - het kan helemaal geen kwaad voor de ontwikkeling van hun karakter dat ze eens wat tegengas krijgen. Dit filmpje met een stoeipartij tussen Maverick en zoontje Wulfric laat het goed zien.

http://www.youtube.com/v/acLpUYwWVio&hl=en&fs=1

Hier en daar is op deze site wel te lezen dat ik vanuit het oogpunt van dierenwelzijn een groot voorstander ben dat dekkaters huiselijk verkeer kunnen hebben. Het heeft vaak een negatief effect op hun sociale ontwikkeling en op hun kans op een normaal leven als huisdier na castratie dat zij een deel van hun leven of soms zelfs hun totale leven opgesloten, buitengesloten van het huiselijk leven, doorbrengen. En wat zou het een gemis zijn voor het kattenfamilieleven hier in huis. Zelfs onze eerste dekkater Sigismund (gebiren in 1984 in Noorwegen) was al een enige vader voor de kittens hier. Zijn broer Rosebud leefde in Amsterdam als huisdier. Waar Sigismund de voorouder is van de kortharige zilvertjes is Rosebud het van de langharige en zonder deze twee katers hadden we nu niet zulke charmante zilver Abessijnen en Somali's gehad.

Inmiddels weet ik waar de schoen wrong bij Maverick toen hij vorige week zo maar sproeide - ik was vergeten dat hij de twaalfde jarig was :-) Op deze foto ligt hij te genieten van het heerlijke weer terwijl hij een broekje aan heeft. Het is alleen niet zichtbaar op de foto.

Het is genieten hier van zijn kinderen. Shabanou heeft een beeldschoon trio en de familie Jackson in Den Haag hebben twee kortharige kittens van hem. Zoals ze je aankijken, je smelt er bij weg. Ik verbeeld me dat zijn heerlijke karakter, in alles en iedereen vertrouwen hebben, nu al herkenbaar is. 

[klik voor een uitvergroting]
Maverick met zijn eerste kittens hier in huis, die van hem en Nieckje.
[klik voor een uitvergroting]
Samen met zijn twee zilveren zonen; Tamaran van Nieckje en Wulfric van Orchid.
[klik voor een uitvergroting]
Lekker buiten met de kittens van hem en Orchid.
7 september was de eerste show van het nieuwe seizoen en Maverick heeft weer zijn best gedaan en een CACIB behaald. Zijn ex Bjela was er ook mét hun dochtertje Aglaia.

Zo vader, zo dochter - Mave'je hangt graag met zijn pootjes helemaal gestrekt in je handen en dat doet zijn dochter dus ook. Ze heeft zich keurig gedragen op haar eerste tentoonstelling. Deze foto's zijn gemaakt door Michiel Lebbink van Poezels.nl.

 

 

[1]  2  3  volgende pagina >>
Terug naar overzicht