Klik hier om te zoek op de website

Tresca, 11 februari 2006
National Winner, Supreme Champion

KORFAVORI TRESCA DI SHIREZAH

Somali wildkleur

Geboren op 11 februari 2006

Vader: Kisompa's Casimiro, Sisu, Somali wildkleur

Moeder: Ch. Silfescian Lazy Lizzy, Somali wildkleur

Stamboom

Roep- en bijnamen: Ze heeft een prachtige naam en die voldoet goed, maar naar Tres en Tressie luistert ze ook.

Specialiteiten als kitten: Goed groeien, 2,6 kilo met 5 maanden, hard rennen, spelen met en zorgen voor de kittens van haar oma en vooral gezellig op schoot komen knuffelen. Als volwassen poes: super goede moederpoes en zeer succesvolle dame op de kattententoonstellingen.

[klik voor een uitvergroting]
Tresca, op deze foto zes jaar oud.
26 december 2011

Dit jaar was voor Tresca weer een hormonaal rustjaar. Net zoals in 2009/2010 kreeg zij eind 2010 weer een suprelorinstaafje. Dit middel is hier een groot succes. De poezen komen helemaal tot rust en dit heeft ook een positief effect op het welzijn van onze dekkaters. De poezen voelen zich prettig en ze zien er ook nog eens fantastisch uit. En dit had als onverwacht bijkomend effect dat Tresca het wel heel erg goed deed op de shows. De eerste show van dit jaar had ze nog gemist door haar nestje maar daarna heeft ze vriend en vijand ;-) verslagen. Op een bepaalde show maakten onze katten het wel heel erg bont. We hadden drie wildkleur Somali's mee. Grootmoeder Nieckje, kleindochter Tresca en haar kleinzoon Zagato. Werden ze toch alle drie door de keurmeester genomineerd voor Best-in-Show! Dat was al heel erg veel eer maar op het podium wisten ze van geen ophouden en zelfs daar wonnen de beide poezen de BIS. Zagato werd verslagen door een Abessijnse kater, dus het bleef toch nog een beetje in de familie. Maar leuk was anders voor de liefhebbers van de andere rassen.

Bij de FIFe zijn er nieuwe titels bij gekomen en de verkiezing van de Felikat Award is veranderd. Daar is nu nog een top drie per categorie in plaats van een top tien. Vooral bij de ongecastreerde dieren is er veel concurrentie en Tresca haalde die top drie over het showseizoen 2010-2011 net niet. Maar voor de nieuwe titel National Winner (NW) wordt het begrip showjaar per kalenderjaar bekeken waardoor Tresca door haar nestje maar de punten van één show misliep. Omdat het vooral bij de kleinere rassen vaak voorkomt dat er geen punten voor een BIV te winnen zijn, wordt er voor deze titel alleen gekeken naar de punten voor het certificaat, de nominering en de evt. Best-in-Show; dus vooral de concurrentie met de andere rassen. Felikat mag als FIFe-vereniging maar een beperkt aantal van deze titels per jaar verdelen en tot onze grote verrassing bleek die voor de beste poes van categorie III voor Tresca te zijn. National Winner, ik vermoed dat het jaartal er achter hoort. Castraten zijn voor deze competitie buitengesloten. Voor de titel DVM, Distinguished Variety Merit, bestaat sinds 2008, doen zij wel gewoon mee maar omdat het niet vaak voorkomt dat er voldoende dieren aanwezig zijn om een BIV te kunnen kiezen, maken zeker de ongecastreerde poezen van kleinere variëteiten weinig kans en in het geval van Tresca heeft ze de pech dat de gewonnen BIV'jes van voor 2008 niet meetellen. Als het beter voor de gezondheid en welzijn van een dier is dan wordt er wel gecastreerd en dan vervallen alle behaalde BIV'jes (maar krijgen ze wel een herkansing als castraat).

Edith Op de Woerd heeft op de show in Schiedam dit videootje van Tresca gemaakt. Zo kan je zien hoe Tresca zich op een show gedraagt. Met kleine mieuwtjes geeft ze wel aan dat ze dit toch maar een vreemde situatie vindt: http://www.youtube.com/watch?v=lYCyklv9LwU

Toen Zagato hier in 2009 kwam wonen, was Tresca niet bepaald gecharmeerd van haar kleinzoon en dat heeft ze hem in het begin meer dan eens duidelijk gemaakt. Toen hij volwassen werd, ging ze hem met andere ogen bekijken en sinds die tijd kunnen ze het goed met elkaar vinden. Onlangs dreigde het even mis te gaan tussen Zagato en haar maar een krolse bui van Tresca klaarde de lucht weer totaal. Het wachten is nu op een nieuwe krolse bui, de testen zijn al klaar, en dan mag ze gaan logeren bij een prachtige Duitse dekkater die net zoals onze eigen dekkaters huiselijk verkeer heeft.   

[klik voor een uitvergroting]
In de jungleboom. Deze boom was echt totaal versleten. Ooit sierde hij een hele wand en had hij vijf hangmandjes. Wegens ruimtegebrek werd er steeds een stuk vanaf gezaagd tot hij de laatste jaren in een hoekje naast de bank stond. Nu staat hij in de tuin. Door haar pose met de gestrekte voorpootjes is duidelijk te zien waarom zij het o.a. zo goed op shows doet - ze heeft nauwelijks grijs aan haar ellebogen Ún ze is absoluut streepvrij.
[klik voor een uitvergroting]
Tresca een maand geleden op de show in Rijswijk.
[klik voor een uitvergroting]
Met alle comfort thuis.
20 januari 2012

Tresca is altijd al een groot succes op de shows geweest maar het afgelopen jaar deed ze het wel heel erg goed en dat nadat we haar eerst niet wilde uitbrengen omdat ze na haar laatste nestje van september 2010 een beetje bleek was. Juist dit jaar, 2011, werd een topshowjaar voor haar. Ze heeft wel heel erg veel succes gehad. Op de buitenlandse shows maar ook in Nederland. Op deze foto´s zit ze net haar kopje te schudden toen ik een foto van haar wilde maken omdat ze zo gezellig naast Huibert zat in de woonkeuken van ons vakantiehuisje in Duitsland. We proberen op showgebied het nuttige met het aangename te verenigen en met een paar dagen rust voor de show en een paar dagen rust na de show raakt niemand overbelast. Al met al is het Tresca gelukt om aardig wat certificaten bij elkaar te sprokkelen en vaak werd ze zodanig gewaardeerd dat ze een Best-in-Variëteit won of genomineerd werd. Dit laatste en het winnen van een Best-in-Show heeft haar deze nieuwe FIFe-titel opgeleverd. Deze mag nu voor haar naam staan en komt ook op de stambomen van haar nakomelingen. De kittens van Sarah en Sophia, de Bodegraafse prinsesjes, zijn de eersten die deze extra vermelding op hun stambomen gaan krijgen. Hun vader is namelijk de kleinzoon van Tresca.

Zaterdag 21 januari

Nog 24 uur!! en dan kunnen we weten of Tresca zwanger is van de prachtige Lorcan. Ik heb al stiekem gekeken maar kon nog geen verdikte tepeltjes voelen. Soms is dit inderdaad al eerder voelbaar maar bijna altijd moet je dit na drie weken kunnen vaststellen. Haar gedrag is wel helemaal zoals het hoort. Extra slaperig en knuffelig maar de andere katten moeten haar wel de ruimte geven. Zo spannend en we zijn zo benieuwd wat voor heerlijke kittens er geboren kunnen gaan worden. Hun ontwikkeling mogen volgen, kittenroffelpootjes over de vloer, spinnende kittens in je handen, op schoot, smakkend kauwen op repen rauw vlees, knabbelend aan repen zelf gedroogd vlees, trots zijn op hun gedrag, gezondheid en persoonlijkheden, vooral veel foto´s maken! net zoals bij de nestjes van de twee prinsesjes uit Bodegraven.
In het stukje hierboven van december 2011 schreef ik over haar relatie met Zagato. Tussen haar en hem is het helemaal goed gekomen maar helaas, ging het fout met het contact tussen Zagato en de andere twee wildkleurpoezen hier. Waarschijnlijk speelde het een rol dat de Zagato toen hormonaal actief was en dat die twee poezen beiden gecastreerd zijn. We hebben de hele trukendoos opengetrokken om de relatie van Tresca´s kleinzoon en haar grootmoeder en tante goed te krijgen maar helaas, zonder succes. We hadden ze maandenlang van elkaar gescheiden gehouden om de zaak niet te laten escaleren en pas nadat Zagato zich als een castraat gedroeg zijn we met de training begonnen. We hadden de hoop dat Tresca´s uiterlijk zou maken dat hij wat neutraler naar de twee oudere poezen zou kijken. Soms stonden ze ook naast elkaar te eten maar zodra hij zag dat ze Tresca niet waren, ging er een knop bij hem om. Medio december werd duidelijk dat dit nergens toe leidde en dat de dieren er onder leden en zijn we op zoek gegaan naar een goed adresje voor Zagato. Daar slaagden we heel snel in - wie wil er niet zo'n prachtige, en schat van een kat en eerdaags gaan we weer bij hem, zijn nieuwe vriendje, ook een ex-dekkater en zijn nieuwe mensen op bezoek.

 

[klik voor een uitvergroting]
In het vakantiehuisje in Duitsland. Tresca schudt net haar kopje. Ze zat zo parmantig naast Huibert aan tafel.
[klik voor een uitvergroting]
Op de show, in het net gekochte mandje, in Duitsland. Tresca voelt zich overal zo op haar gemak.
[klik voor een uitvergroting]
Haar titelcertificaat. Ik heb hem met mijn fotobewerkingsprogramma wat donkerder gemaakt want hij is was wel heel erg slecht leesbaar.
Tresca´s prachtige kleinzoon Zagato woont nu in Hooglanderveen. Voor ons een heel bekend plaatsje. Zo'n 15 jaar lang hebben we in het pre-digitale tijdperk de kopij voor het Raskanblad naar een drukkerij daar gebracht en een paar dagen later de dozen met de nieuwe nummers gehaald. Alleen het vinden Zagato's nieuwe adres had wat voeten in de aarde - deze nieuwe woonwijk staat niet in onze oude TomTom. Maar na een gewenningsperiode, Zagato moest leren omgaan met een andere ex-dekkater, kon men daar niet gelukkiger met elkaar zijn dus wij hebben een maandje later met een heel goed gevoel afscheid van hem genomen. Zijn nieuwe mensen houden natuurlijk wel contact met ons en Rudolphine, waar hij geboren is, want we missen hem wel.
[klik voor een uitvergroting]
[klik voor een uitvergroting]
Kijk ik zo lief genoeg vrouwtje?
[klik voor een uitvergroting]
Half over de radiator heen. Kittentjes uitbroeden?
[klik voor een uitvergroting]
Tresca heeft het prima voor elkaar, toont alle tekenen van een zwangerschap maar ze toont nog geen buikje.
27 september 2012

Afgelopen zondag heeft Tresca op een Belgische show haar laatste certificaat voor haar Supreme titel gewonnen. De knappe meid. Ondanks de lange reis gedroeg ze zich weer uitstekend. Volwassen katten gebruiken liever geen kattenbak op een vreemde locatie maar Tresca is een van de uitzonderingen. Ik had het kattenbakje nog niet in haar kooi gezet of ze deed een flinke plas. Shabanou deed dat ook alleen Jack koos op ophouden. Niet bepaald gezond maar wel zo prettig voor onze neuzen want de urine van een volwassen kater stinkt.

Op zes maart is Tresca bevallen van twee prachtige dochtertjes van de mooie Lorcan uit Duitsland. Jorca en Jewel en Jewel hebben we uitgekozen om bij ons te blijven. Vooral de karaktertjes spreken ons erg aan. Het is echt genieten van Jeweltje om ons heen. Huibert is vaak aan het klussen en dan kijkt zij of alles wel goed gaat. Ze loopt hem ook door het hele huis en de tuin achterna. Heel grappig om op te letten. Alleen vindt Tresca het maar niets dat er nog een dochter, Anches is haar dochter maar dan van Maverick, van haar gebleven is en toen Jewel een maand of vier was, moest ze het zonder moederliefde toen. Gelukkig kon zij aanschuiven bij het nestje van Shabanou en nu, een half jaar later heeft ze haar eigen vriendinnetje, Lexie, gekregen. We hopen dat Tresca nog een keer een nestje kan krijgen. Dat ze de vorige keer er maar twee had, zou kunnen betekenen dat er iets mis was/nog is met haar baarmoeder, en we willen juist zo graag dat zij dat nestje van Iago, de grote broer van Iggy iCat, mag krijgen. De tijd zal het leren.

[klik voor een uitvergroting]
Tresca 6,5 jaar.
[klik voor een uitvergroting]
Tresca met ons jongste huisgenootje Lexie.
[klik voor een uitvergroting]
Tresca met haar dochters van Lorcan.
[klik voor een uitvergroting]
Deze foto van Tresca is van vandaag.
[klik voor een uitvergroting]
Dochter Jewel, nu bijna zeven maanden oud. Ze wordt steeds mooier.
[1]  2  volgende pagina >>
Terug naar overzicht