Klik hier om te zoek op de website

archief
[klik voor een uitvergroting]
Jack met zijn zoon Kismet.
[klik voor een uitvergroting]
Tresca.
[klik voor een uitvergroting]
Shabanou.
Hieronder de foto´s van de kittenkalender. Het lukt me alleen niet om via Over Dieren extra exemplaren te bestellen.
[klik voor een uitvergroting]
Donna.
[klik voor een uitvergroting]
Emir en Soukh.
[klik voor een uitvergroting]
Soukh.
Vrijdag 16 september

Gisteravond ontdekten we dat Maverick op de eerste plaats staat in de Felikat Award voor de castraten van groep drie. Dat  hadden we nooit verwacht. En onze NieckNieck van bijna tien jaar staat op een gedeelde tweede plaats. Als we dit geweten hadden, hadden we Maverick voor de komende show zondag in Schiedam, waar de winnaars gehuldigd worden, ook ingeschreven. Belangstellenden hoeven niet in het duister te tasten naar de charmante looks van Maverick want ik heb een hele partij beter gelukte foto's op A4-formaat laten afdrukken en die komen in een soort presentatiemap aan de kooien. Het zou wel eens voor de eerste keer in de geschiedenis van cattery Silfescian kunnen zijn dat wij drie wildkleuren en helemaal geen zilvertjes bij ons hebben: de eerder genoemde Nieckje met haar kleindochter Tresca en zij heeft op haar beurt haar kleinzoon Zagato mee. Gisteren zat er bij de post een fotoboekje met een nestverslag van Zagato's kittens bij Tessa van cattery Bahir Dar van Lex en Marjon (er is nog een wildkleurpoesje beschikbaar!!/herstel; niet meer). Wat ook wordt meegebracht, niet door ons maar door de dames van de redactie, is de eerste kennismaking met onze rasclub Raskan online. Helaas is het niet gelukt om de nieuwe website klaar te hebben maar er wordt wel een stapeltje uitgeprinte versies van de nieuwsbrief meegenomen met o.a. informatie over hoe geïnteresseerden zich gratis kunnen aanmelden voor de digitale nieuwsbrief. Deze zal, wanneer de site klaar is en ook wanneer er weer (digitale) clubbladen worden gemaakt, via introductiestukjes doorgelinkt liworden naar het artikeltje in het digitale clubblad. Oudere bladen komen in het digitale archief. In dat archief, nu nog op de oude site, staan al twee jaargangen. Deze bladen zijn ook printbaar voor wie ze liever op papier wil lezen en wil bewaren. Voor wie zich nu al wil opgeven voor het gratis ontvangen van de digitale nieuwsbrief kan zich aanmelden bij Redactie@Raskan.nl. Wat ook kan is lid van de rasclub worden of het lidmaatschap voortzetten door het overmaken van 5 euro naar rekeningnummer 1473.71.805 t.n.v. Penningmeester Raskan onder vermelding van uw emailadres. Omdat het @-symbool niet als mededeling geaccepteerd wordt, kan dit teken door een streepje vervangen worden.

Met Sijntje gaat het nu stukken beter. Ze heeft nu een tweede medicijn/voedingssupplement. Ze eet, drinkt en spint goed maar ik vind haar nog te inactief. Maar we zijn vol goede hoop. Wat ook beslist niet zorgenvrij is, is de relatie tussen beide actieve katers, Zagato en Jack en onze gecastreerde poezen. Dat de katers elkaar nu niet accepteren is jammer maar begrijpelijk; echte katers willen hun eigen territorium en dat ze ook niet altijd een goede relatie met castraatpoezen kunnen onderhouden, is bekend maar wij hebben blijkbaar altijd geluk gehad met de onderlinge omgang van onze katten. Bij Zagato werkt de suprelorin al heel goed en hij hoeft al geen broekjes tegen tegen het sproeien meer te dragen. Wel is hij nog niet 'bedrijfszeker' in de omgang met de castraatpoesjes. Ik hoop zo dat dit snel over is want zowel Zagato als Nieckje en Orchid zijn erg aanhankelijk en ze willen graag veel menselijk contact. Gelukkig zijn Nieckje en Orchid ook heel graag boven, op bed, en dat is wel zo prettig voor iedereen wanneer er geruild moet worden.

[klik voor een uitvergroting]
De winnaar van de eerste prijs, Maverick op zijn laatste show.
[klik voor een uitvergroting]
En de winnares van de gedeelde tweede prijs, Nieckje, hier als kitten onder de koesterende verzorging door haar vader Rooster.
[klik voor een uitvergroting]
En nog een foto van topkater Maverick.
Woensdag 14 september 2011

Met Eesz lijkt het met een sisser te zijn afgelopen. Ze gedraagt zich probleemloos en het kuchje is weg. Of het door de medicijnen komt of omdat ze nu met een tuigje om wordt uitgelaten, zal de tijd leren. Eesz gaat trekken wanneer ze de kans krijgt en dat kan nu niet meer met een tuigje om. Ik vind dit wel wat lastiger omdat ze dan iets voor me loopt. Het is dat ik me momenteel niet super voel maar als ik weer met haar ga wandelen, doe ik het wel met de halsband.

Geen stress vanwege Eesz maar nu over arme Sijntje. Ze kreeg weer last van haar blaas. Gelukkig wist ik nu wat ik moest doen en het ging al snel stukken beter met haar. Door de pijn bleef ze persen en hield ze zelf het probleem in stand. Ze bivakkeert nu met warme snuggle-safes in haar koepelmandje in het felarium. Ook eet ze weer aardig. Het is nu extra belangrijk dat ze voldoende vocht binnen krijgt. 

Ik was vanavond bezig met het uitzoeken van geschikte foto´s om in groot formaat te laten afdrukken om ze mee te nemen naar de show in Schiedam komende zondag. Zoveel is er voor het publiek niet te zien aan vredig slapende katten en in eigen omgeving zijn ze veel mooier. En ik vond nog een oudere foto van Sijntje in haar koepelmandje.

[klik voor een uitvergroting]
Koukleum Sijntje liet zich zelfs niet door een hittegolf onder het koepeltje weg te krijgen.
Maandag 5 september

Straks met Eesz naar de dierenarts. Ik ben bloednerveus. Ik hoop zo dat er niets aan de hand is en dat het alleen een chronische irritatie-ontsteking van haar keel is wat ze had opgelopen toen we de grote kiezen achterin hebben moeten laten trekken omdat daar een ontsteking was ontstaan doordat er teveel tandsteen was. Een paar weken geleden heeft ze een kortwerkend cortisoneninjectie gehad en toen was het meteen weg. Naderhand hebben we met Prenoral de behandeling met voortgezet maar dit doet niets voor haar. Eesz maakt af en toe kokhalsachtige hoestgeluiden. Ze doet alsof ze er niets van heeft maar zo gaan dieren meestal om met lichamelijke narigheid. Wij mensen zouden zich over zoiets bij onszelf enorm druk maken.

We zijn weer terug, gewapend met andere medicijnen. Codeïne zou de hoestprikkel moeten kunnen wegnemen en dan zou de irritatie vanzelf weg moeten gaan. De Prednoral natuurlijk langzaam afbouwen en we hebben ook nieuwe Unicure en ontwormingsmiddelen meegenomen. Normaal heb ik bij de honden geen hoge frequentie van ontwormen, gezonde dieren kunnen wel wat hebben, maar Eesz heeft toch het gedoe met die kaakoperatie gehad en de stress van het pension, al heeft ze het daar best naar haar zin, en bij wat conditieverlies staan alle mogelijke parasieten paraat om de zaak 'over te nemen'. Het is toch vier halen, drie betalen zodat alle drie de honden gelijk ontwormd kunnen worden. Eesz krijgt vanwege haar gewicht een dubbele hoeveelheid. De dierenarts vond haar toch nog te mager dus - dat ik wel heel erg leuk voor onze eeuwig hongerige Eesz vind - onze witte schoonheid gaat nog meer eten krijgen. Dit is in tegenstelling met Polly van wie op de hondenshow gisteren iemand zei dat ze wel wat slanker kon. Eerder vond ik haar schraal en ze is een actief hondje dus ik gaf hij wat extra. Een dier moet wel lekker kunnen eten dus haar beetje teveel gaan we er wel aflopen. Deze maand begint ook de nieuwe hondencursus. Behendigheid. Ze is er inmiddels oud genoeg voor en ik ga in principe proberen dit met haar te doen. Op dit niveau hoef je als baasje toch niet mee te rennen want dat zal me niet lukken. Met al m'n getrain op de sportscholen heb ik echt wel het maximum behaald wat mijn hart met dat vrij grote inactieve verlittekende stuk erin kan presteren.

In Nederland werd in Leeuwarden de Eurodogshow gehouden en we vonden dat het leukste hondje aller tijden daar niet mocht ontbreken. Daarnaast werd er ook een gewone CAC-show gehouden en we hadden voor allebei ingeschreven. Eigenlijk veel te druk voor me maar toch ben ik blij dat ik er donderdag ook ben geweest. Het was een heerlijk ruime ring en de luchtkwaliteit was uitstekend. Vooral niet te warm of te koud. Het voorbrengen ging uitstekend. 1000x keer beter dan de laatste keer in een manege. Het juiste looptempo om Polly gangwerk te laten zien, kan ik niet op een rulle ondergrond. De vloer in de hal (WTC, de oude Frieslandhal, waar deze show was, was perfect. De locatie wel danig opgeknapt. Dertig jaar geleden gingen we daar naar onze eerste hondenshow. Met de prachtige en stoere Dimbo. Nerveus ben ik niet voor shows. M'n dieren hoeven niet per se te winnen; als we maar een fijne dag met elkaar hebben en we te horen krijgen dat onze dieren net zo mooi, leuk en lief zijn als wij ze vinden dan is mijn dag al goed. Maar ik wil natuurlijk mijn dieren wel op hun voordeligst presenteren en de tweede showdag, gisteren, ging me dit niet zo goed af als donderdag. Toen had ze trouwens het reserve-CAC gewonnen. Nu was het wat warmer in de hal en ik moest langer rondjes met Polly lopen.

[klik voor een uitvergroting]
Onze grote kattenvriendin samen met nog een stukje Orchid.
[klik voor een uitvergroting]
Tegenwoordig zit iedereen om de ring heen. Volgens de richtlijnen mag dit niet maar dit bevalt me wel. Lekker relaxt en je kan alles op je gemak bekijken.
[klik voor een uitvergroting]
Lekker bij het vrouwtje op schoot al was dit meer voor mij dan voor haar. Zij voelde zich prima in haar benchje of op haar kleedje ervoor.
Ik geef het showen van Polly, kattenshows zijn totaal anders, nog niet op want als ik dit wat beter aanpak, niet haasten, me vooral niet later verleiden om een hoger tempo te lopen dan ik kan, gaat het de volgende keer beter af. Huibert wil graag naar de Winner... Als er één hal is die ik verschrikkelijk vind, is die het wel. Daar ga ik nog eens over nadenken.

We hebben ons niet alleen prima geamuseerd met Polly en alle andere honden die we graag wilden zien (er waren zondag veertien Pumi's, echt een zeldzaamheid op een Nederlande show) maar ook met de Italiaanse exposanten van een ander ras naast ons. Natuurlijk verstaan wij amper een letter van deze taal maar zoveel drukte en toestanden terwijl er niets aan de hand was. Het viel zelfs de ringmeester op die ook een glimlach niet kon onderdrukken. Dit heb steeds nog met die jongens met de afzakbroeken. Die schitterden ook door afwezigheid op de hondenshow - het zal ook lastig gaan; tempo lopen, op je hond én op je broek letten ;-)

[klik voor een uitvergroting]
Er is nog een stukje Eesz te zien op deze foto van Orchid en Nieckje bij onze thuiskomst na een ´packwalk´.
Zaterdag 2 september

Toen ik na het beloven dat de twee rode prinsesjes in augustus bij ons mochten komen logeren, hoopte ik wel dat het die maand niet al te warm zou worden... Ik moet dit toch iets genuanceerder aanpakken want nu bleek deze maand de natste maand te zijn van de afgelopen 100 jaar. Ik hoop nu op droog weer met niet al te hoge temperaturen voor morgen (da´s toch niet overdreven?) want dan willen we met Polly naar de Eurodogshow. Meedoen uiteraard, ´de hele wereld laten zien wat voor een enig hondje zij is´ maar ook allemaal andere Pumi´s en hun mensen ontmoeten. Donderdag waren we ook al in Leeuwarden om mee te doen aan de CAC-show. Dit was een heerlijke dag; de hal was lekker ruim en er werd amper geblaft. De ring was lekker ruim en dankzij de superstrakke vloer kon ik Polly zonder enig probleem voorbrengen. Ze zette geen pootje verkeerd en tandjes laten kijken ging ook zoals het hoort. Dat ging wel even anders dan de vorige shows. Op gras red ik het net maar het rulle zand in een manega is voor mij als hartpatiënt absoluut onmogelijk. Nu schitteren we met - het begrijpelijke - commentaar in het clubblad dat er wat aan de ringtraining gedaan moest worden.

Met Anches gaat het prima. Alleen het korte haar van de operatieplek herinnert nog aan de zorgen van vorige maand. Later in augustus raakte Sijntje ook in de problemen. Zij is wat ouder (13) en dan maakt een gezondheidsprobleem je veel bezorgder. Tenslotte is het nu ruim een jaar geleden dat zij een mamatumor had en zoiets kan altijd weer terugkomen. Maar nu bleek het een buikprobleem te zijn. Ze verloor bloed en dat is altijd doodeng. Het bleek een steriele blaasontsteking te zijn waar alleen pijnmedicatie voor geschikt is. Ik had het in huis en neem het mezelf wel kwalijk dat ik dat haar niet meteen had gegeven. Wel heb ik haar vertroeteld met lekkere hapjes en warme snuggle-safes. Het bloed in de urine was gelukkig maar eenmalig maar het duurde wel een paar dagen tot zij helemaal geen perspogingen, dus pijn had, meer ondernam. De pijnbestrijding is niet goed voor haar nieren en die zijn ook al niet meer zo goed en daarom zit ik nu met de vraag; gaat het nu zo goed dankzij de pijnmedicatie of heeft ze dit met ingang van vandaag niet meer nodig. Nu stoppen is beter voor haar nieren, doorgaan kan voorkomen dat zij weer een pijnlijke terugval met haar blaas krijgt. Ik neig ernaar om te kiezen voor kwaliteit van leven nu.

[klik voor een uitvergroting]
Polly denkt vast dat zij een kat is of dat de Catrix een Dogix is.
[klik voor een uitvergroting]
Sijntje, lekker warm op de vensterbank.
[klik voor een uitvergroting]
Hier voelde ze zich al stukken beter. Ze bivakkeerde graag op het magnetenkussen op de bench van Polly.
De wisseling van de wacht op dekkatergebied is niet zorgenvrij. Zagato heeft door de opleving van de hormonen door de suprelorin wel wat meer toestanden met de andere katten. Wel sproeit hij opvallend minder en blijven zijn broekjes bijna iedere nacht dat hij op bed of beneden mag helemaal droog. Hun eetlusten zijn zo opvallend veranderd. Zagato was gelukkig ook als actieve kater nooit te mager maar met de suprelorin was hij echt te zwaar geworden. Niet mooi maar gelukkig omdat het maar tijdelijk was niet slecht voor zijn gezondheid. De eetlust van Jack is nu andersom. Voor hem was geen kruimeltje of restje veilig; alles moest op en dat was hem duidelijk aan te zien. Jack heeft zichzelf op dieet gezet en ziet er nu geweldig uit. Omdat ik moeilijkheden verwachtte, ook omdat Jack nu hormonaal aan het normaliseren is, zijn staafje heeft bijna een jaar gewerkt en is nog niet helemaal uitgewerkt, heb ik de laatste tijd stapels nieuwe, leuker gekleurde dan de oudjes van vroeger, katerbroekjes gemaakt. Jack sproeit al weer maar hij kan nog niet bij Zagato samen in de kattenkamer want hun hormonen maken ze nu tot tegenstanders. Een kater zonder toezicht een broekje laten dragen, kan niet. Als het te gek wordt, kan Jack tijdelijk zonder broek buiten de huiskamer gehouden worden. Dan heeft hij alleen de tuin met de tentjes en de keuken als wij niet thuis zijn. Zijn urine stinkt nu nog niet verschrikkelijk dus de 'sprietsjes' zijn voor het grootste deel weg te werken maar een druppel echte katerurine is een ramp in je huiskamer. Ik hoop zo dat Zagato weer gauw hormonaal stabiel en m'n zoete lieverdje wordt en dat Jack ook zijn evenwicht vindt want momenteel moet ik ze apart houden van de castraatpoezen Nieckje en Orchid. Nu liggen die bij voorkeur in de slaapkamer maar ik heb nu eenmaal graag alle deuren open.

We hebben wel een stunt hier gehad. Vanwege het te verwachten opgefokte gedrag van Zagato had ik bij de dierenarts Royal Canin Calm gekocht. Dat zou het voor hem wat makkelijker maken... Je kan niet stellen dat het daardoor kwam maar hij was wel heel erg rustig en slaperig. En omdat hij ook nog in de kast gekropen was toen ik boven bezig was en daarin in slaap was gevallen, waren wij opeens een dekkater met een broekje aan kwijt. In huis was hij niet te vinden en het was niet onmogelijk dat hij kans had gezien naar beneden te glippen, ze zijn zo slim en snel, en in theorie weet Zagato hoe hij onze tuin uit kan... Na verloop van tijd werden wij steeds ongerust en we zagen hem al door de tuinen en over straat, met zijn dan wel vieze, broekje aan zwerven. Zelfs buurtgenoten keken al extra  rond terwijl hij dus de slaap der onschuldigen lag te slapen in een donker hoekje van de kledingkast. Dit moet haast wel door de Calmvoer komen want onze katten komen bijna altijd wanneer ik wat lekkers voor ze heb. Het voer is nog in huis dus ik zal dit t.z.t. weer eens uittesten.

 

[klik voor een uitvergroting]
Anches in de Kittyclimber. In het echt was de lichtval zo mooi. Dat kreeg ik helaas niet op de foto.
[klik voor een uitvergroting]
´De nieuwe collectie 2011´ Als vulling zit er stukjes uitgeknipte babyluier in.
[klik voor een uitvergroting]
De Zo-Slaperige-Zagato in een van de nieuwe broekjes.
Dinsdag 23 augustus 2011

Het ging zo goed met Anches na haar operatie dat ze vandaag haar shirtje uit mocht. De operatiewond ziet er mooi rustig uit. Zij heeft het een paar uur erg druk gehad met het fatsoeneren van haar vacht maar liet het litteken keurig met rust. Omdat het onderhuids gehecht is, heeft Anches geen last van jeukende of kriebelende hechtingen. Ik heb over haar en melkklierproblemen een stukje voor Uwhondenkat geschreven. http://www.uwhondenkat.nl/katten/kattenweblogs.php?item=237

Dierenliefhebbers gaan waar mogelijk vaak verder in hun liefde en respect voor dieren dan alleen hun verantwoordelijkheid voor het welzijn van hun eigen huisdieren. Daar probeerde een supermartkketen deze week misbruik van te maken. Het is al best lastig om te achterhalen in hoeverre slachtvee een redelijk leven heeft kunnen leiden. Alleen al de termen scharreleieren en scharreldieren zijn verwarrend. De kippen van de scharreleieren hebben geen vrije uitloop terwijl scharreldieren en biologisch gehouden dieren veel meer ruimte onder natuurlijker omstandigheden hebben. Om misverstanden te voorkomen, plaats ik hieronder een citaat uit de email van Wakker Dier. Iedere week wordt er eentje aan iedereen die hem maar wil ontvangen, verstuurd met informatie welke supermarkten diervriendelijker vlees en vleesvervangers in de aanbieding heeft. De bewuste supermarktketen hebben we niet in Haarlem maar als die hier zou zijn, is deze misleiding voor mij voldoende reden om er nooit meer iets te willen kopen. Door deze bewuste misleiding neemt de verwarring over diervriendelijker geproduceerde producten toe waardoor een deel van de consumenten mogelijk hun speurtocht daarna kunnen gaan opgeven.

Pas op! In de folders van de Dirk/Bas/Digros spreekt men over 'biologische Weelderkip'. De Weelderkip heeft het een klein beetje beter dan de 'gewone plofkip', maar verdient nog niet eens één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming. Deze kippen komen nooit buiten en zijn zeker niet biologisch.

 

[klik voor een uitvergroting]
Anches met haar handige medical petshirtje aan en de vader van haar kinderen, Jack, op de achtergrond.
[klik voor een uitvergroting]
We zijn ons al weer aan het voorbereiden voor het nieuwe showseizoen. Straks hoeft er niemand meer iets te sjouwen: alles past in deze kar. Alleen Nieckje gaat wel in een transportmand.
Wisseling van de wacht

Zagato heeft half augustus een nieuw suprelorinstaafje gekregen en we merken nu al verschil in zijn gedrag. Het is gebruikelijk dat het echte katergedrag wat heftiger kan worden. Dat hebben we gemerkt en tot overmaat van ramp hadden we een ruilfout gemaakt. Ze stonden in het balkonrennetje tegen elkaar te gillen en gelukkig kon ik er net bij om ze uit elkaar te halen. Zagato en Jack moeten nu eventjes niet bij elkaar want bij Jack is de suprelorin aan het uitwerken. Vandaar de titel ´wisseling van de wacht´. Jack wordt weer wat haniger en zijn balletjes zijn ook al weer wat normaler van grootte. We hopen zo dat beide katers straks weer als maatjes hier in huis kunnen even en ook weer goede maatjes zullen zijn met onze castraatpoezen. Met Sijntje gaat het over het algemeen wel goed maar Nieckje en Orchid moeten we apart houden van Zagato. Toen Jack nog hormonaal actief was, speelde dit probleem ook al een beetje maar dat ging over nadat hij ontkaterde. Gelukkig hebben we een ideale bovenverdieping voor onze katten die af en toe niet in de huiskamer kunnen. Nieckje en Orchid liggen graag boven op het bed en omdat de katerkamer daar tegenover is, kunnen ze als ze willen in het balkonrennetje van het weer, mooi of niet mooi, genieten. Deze wetenschap maakt het iets makkelijker want het is niet fijn om aanhankelijk dieren te scheiden van het huiselijke leven. Strijken doe ik boven en ik heb dan ook voldoende hulp ;-) Dit probleem zou niet spelen wanneer wij onze dekkaters niet als huisdier maar in isolatie zouden laten leven. Dit willen wij deze lieve aanhankelijke dieren niet aandoen. Niet alleen vanwege de kwaliteit van hun leven nu maar ook voor de toekomst. De kans is namelijk groot dat zij na castratie niet meer op een normale manier met andere katten kunnen omgaan en dat is een groot gemis voor ex-dekkaters.

Nu Jack weer aan het ´normaliseren´ is, kunnen we hem ook weer meenemen naar de tentoonstellingen. Het afgelopen seizoen hebben we hem niet geshowd omdat hij haast niet van een castraatkater te onderscheiden was en een kater zonder ballen showen in de klasse voor de open katers voegt niet. Zagato kan nog even op het nippertje proberen een certificaat te winnen voordat hij waarschijnlijk weer een jaar of langer op non-actief komt te staan. We hebben hier niet te klagen over een gezonde eetlust en dat die van Zagato erg goed is, kwam hem goed van pas. Hij heeft een uitstekende conditie; wel slank maar niet mager. Dit zal wel weer veranderen want ik doe hier niet aan porties voeren. Iedereen eet zoveel als ze willen en een dier dat hormonaal gestuurd meer wil eten, uithongeren, doe ik liever niet. Gewone castraten hebben een andere spijsvertering waardoor zij wat steviger worden. Ik ben heel blij dat zij uit zichzelf maat weten te houden. Maverick zou iets slanker mogen zijn maar hij kan er nog best mee door. Zijn gezondheid loopt echt geen risico en verder dan de opmerkingen van de keurmeesters op de shows dat hij een tikje eleganter zou mogen, komt het niet. Maverick heeft onlangs de titel Groot Internationaal Premior afgerond en we nemen hem voorlopig niet meer mee naar de shows. Zagato en een paar andere katten, o.a. Nieckje, zijn al ingeschreven voor twee komende shows maar Jack nog niet. Het wordt een hele sjouw maar ik ga hem zo dadelijk nog proberen in te schrijven. In Schiedam komt zijn fokster Helga Bruggink ook en het is wel zo leuk voor haar om haar fokje als een grote stoere lieve kater terug te kunnen zien.

 

[klik voor een uitvergroting]
Murray en Juultje, als bejaarde katten, en hun beider nakomeling Shabanou in betere tijden. Murray is ook dekkater geweest.
[klik voor een uitvergroting]
Zagato en Jack afgelopen winter.
[klik voor een uitvergroting]
Zagato met zijn broekje aan, het is haast niet te zien, aan het loungen op de bank.
<< vorige pagina  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  [43]  44  45  46  47  48  volgende pagina >>